Zajam Srbijagasu pa kreće Južni tok

Izgradnja Južnog toka u Srbiji mogla bi početi u julu, najavio je danas direktor sektora za međunarodne projekte Gasproma Aleksandar Siromjatin.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.05.2014.

12:21

Default images

On je najavio da će najranije za tri nedelje biti potpisan ugovor sa izvođačima radova, a u naredne dve nedelje se očekuje potpisivanje ugovora o zajmu Gasproma Srbijagasu za izgradnju deonice tog gasovoda kroz Srbiju.

"Očekujemo da već u julu pristupimo početku radova", rekao je Siromjatin u Privrednoj komori Srbije. On je napomenuo da su aktivirani razgovori o odobrenju kredita Gasproma Srbijagasu, i naglasio da će kamata biti niža od tržišne. "Malo je kompanija koje bi dale zajam po kamati od četiri odsto", rekao je Siromjatin.

Ranije je rečeno da će kredit, kojim bi trebalo da se obezbedi osnivački udeo Srbijagasa u zajedničkoj kompaniji sa Gaspromom kako bi se realizovao projekat Južni tok u Srbiji, iznositi 275 miliona evra.

Siromjatin je naglasio da će, čim ugovor o kreditu bude potpisan, novac istog trenutka biti prebačen Srbijagasu koji će taj novac uložiti u kompaniju Južni tok Srbija, nakon čega bi mogao da počene posao sa izvođačima radova.

Odgovarajući na pitanje da li je ukrajinska kriza uticala na realizaciju Južnog toka, on je naglasio da se na tom projektu radi po dinamičkom planu i da je kriza u Ukrajini samo pokazala "da smo uradili pravu stvar kada smo počeli realizaciju Južnog toka".

Upitan da li EU može zaustaviti Južni tok, Siromjatin je istakao da Evropska komisija pre svega treba da dostavi svoje primedbe na taj projekat i obrazloženje onoga što im ne odgovara u vezi Južnog toka.

Podsetio je da se vode pregovori sa EU u vezi primene odredbi Trećeg energetskog paketa na Južni tok, istakavši da se nada da će se to pitanje pozitivno rešiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: