Južni tok ruši Vladu Bugarske?

Bugarska socijalistička vlada suočiće se u narednih nedelju dana sa novim glasanjem o poverenju, četvrtim u poslednjih sedam meseci.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2014.

13:17

Default images

Poslednje glasanje je zbog projekta "Južni tok" danas zatražila opozicija uoči izbora za Evropski parlament, zakazanih za kraj maja.

Glavna opoziciona stranka GERB, sa bivšim premijerom Bugarske Bojkom Borisovim na čelu, zatražila je glasanje o poverenju, optužujući vladu da nije na vreme počela radove na projektu "Južni tok", preneo je Rojters.

Sudbina 2.400 kilometara dugog gasovoda, kojim će se ruski gas transportovati do Evrope, zaobilazeći Ukrajinu, u opasnosti je nakon što je Rusija pripojila poluostrvo Krim sredinom marta, ocenjuje Rojters.

Bugarska, koja gotovo u potpunosti zavisi od ruskog gasa, imala bi velike koristi od "Južnog toka", dodaje ta agencija.

"Danas smo predali zahtev za glasanje o poverenju vladi zbog situacije u energetskom sektoru, a uglavnom zbog neuspeha u realizaciji projekta 'Južni tok'. Oni su u proteklih godinu dana deset puta rekli da započinju izgradnju našeg kraka gasovoda. Prvo je izgradnja trebalo da bude početa u januaru, pa u februaru, pa martu. Sada pominju jun. Zašto?", upitao je Borisov.

Prošlog meseca je izvršni direktor konzorcijuma "Južni tok Bugarska" Igor Elkin izjavio da će projekat biti realizovan po planu i da će izgradnja početi u junu.

Bugarski parlament tek treba da saopšti kad će se održati glasanje o poverenju vladi, ali do toga mora da dodje u roku od nedelju dana od podnošenja zahteva. Očekuje se da će vlada i ovaj put preživeti glasanje, navodi Rojters. Vladajuća koalicija socijalista i partije Turaka MRF u parlamentu ima dva glasa manje nego što joj je potrebno da bi imala većinu, ali ima podršku nacionalističke grupacije "Atak", koja ima 23 poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: