Slovenija: Ostajemo u Južnom toku

Slovenija ispunjava svoje obaveze u vezi gradnje gasovoda Južni tok i ne očekuje da će biti izostavljena sa trase tog gasovoda, poručuju vlasti u Ljubljani.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2014.

18:31

Default images

Slovenački ministar za infrastrukturu Samo Omerzel uveren je da će ta zemlja ostati ravnopravan partner u projektu u kojem učestvuje pet evropskih država.

Izjava slovanačkog ministra dolazi nakon nedavnog potpisivanja memoranduma između ruskog Gasproma i austrijskog OMV-a o austrijskom kraku Južnog toka prema Italiji, kapaciteta 32 milijarde kubnih metara godišnje, prenosi portal Business.hr.

"Projekat Južni tok od strateškog je značaja za Sloveniju i Evropsku uniju, zato ocenjujemo da dalji nastavak saradnje nije ugrožen zbog dogovora Gazproma i OMV-a", rekao je Omerzel, posle sastanka s predstavnicima kompanije Plinovodi koja je slovenački partner ruskog Gasproma.

Ističućiu da Ljubljana u celosti podržava saradnju u tom projektu s aspekta diverzifikacije trase tog gasovoda u evropskim okvirima, s obzirom na ubrzano prostorno uređenje gasovoda u Sloveniji, on je dodao da je u tom pogledu njegova zemlja ispred Austrije, te da slovenačka vlada projektu Južni tok daje puni prioritet.

"Zato verujemo da će Slovenija ostati ravnopravan partner u projektu u kojem je pet evropskih država i čija je vrednost u samoj Sloveniji procenjena na jednu milijardu evra, a slovenačka strana nije službeno obaveštena ni o kakvoj promeni koja bi uticala na obveze iz rusko-slovenskog sporazuma o Južnom toku", rekao je Omerzel.

Nastavak radova na projektu Južni tok potvrdio je i direktor Plinovoda Marjan Eberlinc.

"Mi radimo kao da se ništa nije dogodilo. Projekat Južni tok se nastavlja, a s obzirom na planiranu terminsku dinamiku gasovod treba početi sa radom 2018. godine", kazao je Eberlinc.

Nakon što su Gasprom i austrijski OMV nedavno dogovorili saradnju na gasovodu austrijskom trasom, u Sloveniji su se pojavile ocene da je Gasprom nezadovoljan dinamikom koja ukazuje da se u Sloveniji na gasovodu ne radi dovoljno brzo i da zbog toga postoji mogućnost da sada Gasprom odustane od prolaska gasovoda koji vodi prema Italiji kroz Sloveniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: