Francuskoj treba privredni rast

Francuski ministar finasija Mišel Sapen predstavio je savetu ministara progam stabilnosti 2014-2017 koji predviđa smanjenje budžetskog deficita na 3% do 2015.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

15:11

Default images

On je međutim, ukazao da je potreban veći privredni rast.

O tom dokumentu koji podrazumeva vođenje javnih finasija Francuske u naredne tri godine, skupština će se izjasniti 29. aprila, da bi potom do 7. maja bio prosleđen Evropskoj komisiji, preneo je AP.

"Nama nedostaje privredni rast. Sadašnja situacija je potpuno neprihvatljiva kako za Francusku tako i za Evropu. Francuska izlazi iz petgodošnjeg nultog ekonomskog rasta", izjavio je Sapen u inteviju listu Mond.

On je podsetio da je bruto domaći proizvod (BDP) Francuske konačno krajem 2013. dostigao nivo od 2008, ali i dodao da su ekonomski i društveni pokazatelji krajnje zabrinavajući. Ova godina biće godina prekretnice, kada konačno treba da se otrgnemo iz depresivnog konteksa, dodao je francuski ministar.

"Ovogodišnji predviđeni rast od jedan odsto je nedovoljan za uravnoteženje javnih finasija, pre svega za smanjenje duga i rasta zaposlenosti. Za to nam je potreban veći privredni rast", ocenio je Sapen.

Ministar finasija Francuske je dodao da je za smanjenje deficita potrebna ušteda od 50 milijardi evra, a jedna od predveđinih mera je zamrzavanje plata u javnim službama u naredne tri godine.

Sapen je objasnio da pakt o stabilnosti i solidarnosti nalaže laganije smanjenje deficita nego što je dogovoreno sa evropskim partnerima, umesto predviđenih 2,8 odsto u 2015, Francuska će biti u stanju da ga svede na tri odsto BDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: