Umesto niži, računi veći i tri puta

Vlasnicima stanova koji su prešli na grejanje po utrošku stigli računi koji su dva do tri puta veći nego dok su bili bez tih mernih uređaja.

Izvor: Politika

Sreda, 23.04.2014.

12:25

Default images

Grejanje stanova po utrošku toplotne energije, umesto po kvadratu, koji bi od 2015. godine trebalo da postane obaveza za sve nove zgrade priključene na toplane, nije uštedelo pare Pančevcima, koji su uoči ove grejne sezone ugradili kalorimetre u svoje domove, verujući da će se tako najjeftinije grejati i time sami kontrolisati taj trošak.

Umesto toga već u decembru (koji je po spoljnoj temperaturi bio sasvim prosečno hladan mesec), sačekali su ih šokantno veliki računi – dva do tri puta veći od uobičajenih, od 13.000 do skoro 19.000 dinara za stanove površine od 60 do 65 kvadrata, piše Politika. Upravo je to bio razlog zbog kog su peticiju potpisali i uputili i ministarki energetike Zorani Mihajlović, tražeći i od nje pomoć, jer veruju da su trebali da prođu mnogo jeftinije nego dok su plaćali grejanje po kvadratu stana.

Za grejanje stana od 60 kvadrata plaćali su 6.360 dinara mesečno s PDV-om. Sada su im računi dva i tri puta veći. Kako to?

Iz Toplane Pančevo su im objasnili da je razlog većih računa to što je cela zgrada u kojoj postoje kalorimetri potrošila za 15 odsto više toplotne energije nego što je gradski prosek. Stanari kažu, da ne sumnjaju u to, ali im opet nije jasno kako da s potrošnjom većom za 15 odsto, plaćaju račune veće za 60 odsto od onih svojih komšija koji imaju stanove iste kvadrature, ali grejanje plaćaju po kvadratu.

Stanari smatraju da je razlog toliko većih računa cena isporučene toplotne energije – 6,18 dinara po kilovat-času bez PDV-a. Ukoliko se ova cena, kažu stanari, poredi s cenom u ostalim gradovima, kako se može videti na sajtu Udruženja toplana Srbija, cena se po kilovat-času kreće od 2,31 do 7,35 dinara. Pitaju – odakle tolika razlika?

Miodrag Lazić, direktor Toplane u Pančevu kaže da cena nije „naduvana,” već određena u dogovoru s lokalnom samoupravom i Udruženjem toplana.

"Stanari su potrošili više toplotne energije nego što je gradski prosek. Srednja mesečna temperatura za decembar bila je 2,3, a u novembru 8,9 stepeni Celzijusa tako da su postrojenja u toplanama radila duže i proizvela više toplotne energije u decembru nego u novembru, što je povećalo račune", objasnio je Lazić.

Upitan da li se očitavanje potrošnje preko kalorimetara radi daljinski ili se kao i kod potrošnje struje izlazi na teren i koja je mogućnost za grešku, Lazić objašnjava, da se sve radi daljinski i da su greške moguće, ali na nivou „statističke greške”, te da nema govora da je iko zbog lošeg čitanja „naduvao” račune.

Iako bi ovaj način grejanja trebalo da bude budućnost svih novih zgrada, Lazić priznaje da je od 12.000 onih koji se greju u Pančevu tek 500 njih ugradilo kalorimetre. Pre svega zbog činjenice da moraju da plate oko 500 evra za ugradnju ovih mernih uređaja. Potrošači smatraju da im je to veliki izdatak.

Obrni, okreni računica pokazuje da je i pored merača toplote grejanje na struju najjeftinije i da bi za stan od 60 kvadrata uz grejanje TA peći samo noću, za šest meseci račun bio oko 39.400 ili oko 6.566 dinara mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: