Banke su onakve kakvi smo i mi

Privreda slabašna, građani oprezni, a banke obazrive – takvu sliku imali smo na našem finansijskom tržištu lane.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

09:23

Default images

Rezultat smo saznali nedavno: prvi put nakon deset godina bankarski sektor u Srbiji zabeležio je gubitak i to od 18 miliona evra. Hoće li ove godine biti bolje ili gore, teško je reći.

Tek, stručnjaci su skloni da tvrde kako se zaokret ne može očekivati na kratak rok. Za oporavak će nam trebati od tri do četiri godine. Sekretar udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić smatra da je glavni krivac za ove negativne rezultate smanjena potražnja za zajmovima i kašnjenje u vraćanju kredita. Banke imaju previše raspoloživih sredstava, ali nemaju kvalitetne klijente kojima bi novac plasirale. Po Dugalićevim rečima, preokret neće uslediti sve dok se ne poveća proizvodnja i ne smanji nezaposlenost.

Stručnjak sa Novosadskog univerziteta dr Siniša Ostojić smatra da rešenja na kratak rok nema, već samo na srednji.

"Potrebno je da prođu bar tri-četiri godine pa da počne da se stvara povoljniji ambijent za zaduživanje, i za privredu i za građane. Nema tih mera koje preko noći mogu da dovedu do preokreta. Sasvim je razumljivo što se građani uzdržavaju od zajmova kada je nezaposlenost ovako visoka i za posao niko nije siguran. Što se tiče privrede, banke su obazrive jer imao mnogo gubitaša", kaže Ostojić.

Finansijski stručnjak Nenad Gujaničić smatra da su i krediti u docnji veliki problem. Zvanično je četvrti kredit problematičan, a nezvanično je i gore od toga. To je ambijent u kome bankari baš ne žure da odobre zajmove.

Stručnjaci kažu i da se za kredite najviše interesuju preduzeća koja loše posluju. Prvoklasnim preduzećima zajmovi nisu potrebni. Strane kompanije koje dobor posluju se, pak, zbog visokih kamata ne zadužuju ovde, već dobijaju sredstva od matica u inostranstvu.

I dok su građani obazrivi a privreda do guše u problemima, banke se odlučuju da sredstva plasirju u državne hartije u domaćoj valuti. Tu je kamata 7,5 posto godišnje, ali je posao sigurniji, kaže Grujaničić.

Ako je suditi po prognozama, prošla godina neće biti jedina posle 2004. u kojoj je bankarski sektor zabeležio gubitak. Priča se o tome da će nova vlada pripremiti stimulativni paket za banke. Ali, niko to ne može da komentariše dok se predlozi ne pojava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: