Agrarna mehanihizacija velika šansa

Udruženje diplomiranih mašinskih inženjera zalaže se za revitalizaciju preduzeća koja se bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.04.2014.

16:18

Default images

U Srbiji bi na taj način moglo da bude otvoreno 10.000 novih radnih mesta i da se proizvede hrana za 50 miliona stanovnika, rekao je generalni sekretar Udruženja diplomiranih mašinskih inženjera Miroslav Krstić.

Krstić je na zajedničkoj konferenciji za novinare Saveza samostalnog sindikata metalaca Srbije, istakao da su stručnjaci tog udruženja uradili analizu koja je pokazala da se zbog stanja u agraru, a pre svega lošeg stanja poljoprivredne mehanizacije, godišnje gubi oko jedne milijarde evra.

Analiza je pokazala da bi stvaranjem uslova za reindustrijalizaciju ovih preduzeća, 2015. godine u proizvodnji traktora, sa prosečnom platom od 360 evra po zaposlenom, bilo moguće ostvariti finansijsku dobit od 3,5 miliona evra.

U projekciji bi, kako je naveo Krstić, 2018. godine prosečna plata u tim preduzećima iznosila 700 evra a projektovani profit 17,5 miliona evra.

U ovu projekciju, kako je naveo Krstić, nisu uračunata preduzeća-kooperatni, ali da jesu broj novozaposlenih bio bi daleko veći od 10.000.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović naglasio je da za 99 odsto preduzeća koja se trenutno nalaze u restrukturiranju postoji rešenje.

"Protivimo se najavama da bi dobar deo preduzeća mogao da ode u stečaj i likvidaciju, a radnici da ostanu bez posla. Srpska privreda ima šansu i mi moramo tu šansu da joj damo", rekao je Vujović.

On je naglasio da će granski sindikati SSSS i UGS Nezavisnost zajedničkim snagama napraviti programe revitalizacije preduzeća, ali ukoliko institucije ostanu neme na te predloge, sindikati će organizovati ulične prosteste i štrajkove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: