"Radili smo dan i noć, nismo krivi"

EPS je efikasno i u skladu sa procedurama rešio kriznu situaciju, kada je zbog nevremena u zapadnoj Srbiji hiljade potrošača ostalo bez struje.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 22.04.2014.

15:34

Default images

Zato, kako se navodi u saopštenju EPS-a, optužbe Ministarstva energetike ne stoje, a EPS će resornom Ministarstvu dostaviti izveštaj kojim će pokazati da je EPS efikasno i u skladu sa procedurama rešio kriznu situaciju.

"Nije tačno da je EPS izazvao havariju i doprineo da kupci nemaju električnu energiju, naprotiv učinjeno je sve kako bi kupci u što kraćem roku imali stabilno snabdevanje", navodi se u saopštenju. Vanredne vremenske neprilike u zapadnom delu Srbije, sneg i obilne kiše zahvatili su 16. aprila u večernjim satima područje privrednog društva Elektrosrbija, koje je deo sistema EPS-a i već 17. aprila ujutru oformljen je Krizni štab Elektrosrbije i uvedeno stanje pripravnosti, posebno u delovima sa povećanim brojem prekida zbog naglog zahladjenja.

Dogodili su se kvarovi na niskom naponu, u trafostanicama i na dalekovodima. EPS naglašava da je na terenu danonoćno po snegu i kiši radilo više od 150 ekipa (70 iz užičkog kraja, 50 iz čačanskog i 30 pripravnih ekipa iz ogranaka privednog društva Elekstrosrbija koje nije zadesila havarija) i da je otklanjanje kvarova koordinisano sa poslovodstvom JP EPS-a.

Svim ekipama rukovodio je direktor Elektrosrbije, koji je odluke donosio u koordinaciji sa v. d. direktora JP EPS i direktorom Direkcije za distribuciju električne energije, jer je tako propisano i sadašnjim Statutom JP EPS i osnivačkim aktima privrednih društava, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine uključilo se u vanrednu situaciju tek 19. aprila, kada je već u 19 časova situacija kompletno sanirana i kada su svi potrošači imali redovno snabdevanje. Uključivanje Ministarstva energetike trećeg dana havarije nije doprinelo bržem otklanjanju kvarova, jer je EPS sopstvenim snagama i u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije MUP Srbije sanirao havariju.

Primedba da je izveštaj dostavilo privredno društvo Elektrosrbija, a ne EPS je nelogična, jer bi Ministarstvo energetike moralo da zna da je Elektrosrbija deo EPS-a. Nije tačna ni opaska Radne grupe i Ministarstva energetike da poslovodsto EPS-a nije bilo uključeno u rešavanje krizne situacije, jer su tri člana poslovodstva EPS-a sve vreme učestovovala u radu Radne grupe za sigurno snabdevanje energijom i energentima pri Ministarstvu energetike.

U saopštenju EPS-a se navodi da nije tačna ni opaska Ministarstva energetike da zaspoleni nisu uradili remonte.

Plan održavanja za 2013. godinu u Elekrosrbiji, koja je deo sistema EPS-a prema Godišnjem programu poslovanja, realizovan je sa 100 odsto do kraja januara 2014. godine, znatno pre događaja od 16. do 20. aprila.

U veoma opširnom saopštenju EPS demantuje i navode Ministarstva da nije tačno da nije bilo koordinacije izmedju privrednih društava i poslovodstva EPS-a, koordinacija i komunikacija izmedju poslovodstva JP EPS-a i Elektrosrbije bila je svakodnevna i sve akcije su koordinirane.

Ne stoji ni primedba da nije bilo redovnih aktivnosti, kao što je uklanjanje drveća i granja u blizini dalekovoda. Rastinje ispod vodova se redovno seče, tako da uvek bude obezbeđen sigurnosni razmak, što je sečom rastinja tokom 2013. godine i obezbeđeno, navodi EPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: