"Guši nas glomazna birokratija"

Privrednici traže od nove vlade hitnu reformu javnog sektora, izjavio je Tanjugu direktor Unije poslodavaca Srbije, Dragoljub Rajić.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.04.2014.

10:46

Default images

Glomazna i skupa birokratija, prema Rajićevim rečima, guši poslovanje privrednika u Srbiji.

Zato je reforma javnog sektora, prema anketi malih, srednjih i velikih preduzeća prvi prioritet za novu vladu iz "ugla privrede".

"Privrednici smatraju da ono što država može da uradi za njih jeste da konačno počne da smanjuje administraciju i birokratiju, koja je tolika da guši poslovanje a posebno u poslednjih četri-pet godina, jer oduzima mnogo vremena i košta privredu", rekao je Rajić.

Privrednici, prema njegovim rečima, smatraju da mora potpuno da se reformiše oporezivanje zarada i to tako da one koje su do nivoa prosečne zarade ne treba da imaju više od 40 odsto opterećenja porezima i doprinosima.

"A minimalna zarada, kao u drugim evropskim zemljama, treba potpuno da bude oslobođena poreza i doprinosa. Takođe, minimalna zarada zakonom treba da se ograniči da može da se isplaćuje samo godinu dana, i to u slučajevima kada firma ima finansijske probleme odnosno smanjene prihode", kaže Rajić.

On smatra da minimalna zarada ne treba da postane praksa, već da se tretira kao vanredna okolnost kada firma treba da preživi.

Na trećem mestu je ozbiljna organizovana borba protiv sive ekonomije.

"Država treba da smanji poreze i doprinose na zarade a firmama koje su početnici u poslovanju u prvih godinu-dve da smanji opterećenja, na primer, da ih oslobodi plaćanja nekih doprinosa", rekao je direktor UPS-a.

Rajić je mišljenja da država za to ima interes, jer će na taj način one koji su poslovali u sivoj ekonomiji uvesti u legalne tokove, a onima koji su do sada bili na birou omogućiti da započnu posao i tako steći nove poreske obveznike.

"Zajedno sa stimulativnim merama treba pooštriti i kazne i uvesti da svaki pojedinac koji je uhvaćen da ilegalno trguje odgovara svom svojom imovinom", naveo je Rajić, i dodao da su te kazne veoma oštre u drugim evropskim zemljama.

Privrednici traže i promenu penzionog i zdravstvenog sistema.

Prema rečima Rajića, stav privrednika je da je zdravstveni sistem preskup a usluga nekvalitetna, i da treba izjednačiti privatno i državno zdravstvo, jer bi tako jedan deo zdravstvenih radnika prešao u privatni sektor i građani bi imali bolju uslugu.

Država, takođe, treba da uvede minimalnu garantovanu penziju za sve koji ispune određene uslove, a da se starim korisnicima, odnosno onima koji su ostvarili penziju po starim uslovima, garantuju određena prava i da se napravi odgovarajući prelaz, kazao je on.

Nove generacije bi trebalo vaspitavati tako da "svako ko ima veću platu treba da odvaja neki novac, a svako će imati minimalnu garantovanu penziju", dodaje Rajić. To bi, ocenjuje on, dovelo do toga da država smanji doprinose na rad poslodavcima, a istovremeno bi dovelo do novog zapošljavanja, pa bi se i zdravstveni i penzioni fond lakše punili.

"To je i rešenje za ovu tešku ekonomsku i socijalnu situaciji i država mora da primeni taj recept umesto političkih kompromisa zbog kojih živimo loše", naglasio je Rajić.

Udruženje poslodavaca je anketirao 1.284 malih, srednjih i velikih preduzeća u 44 grada i opštine Srbije. Anketirani direktori, menadžeri i vlasnici privrednih društava su imali zadatak da rangiraju po važnosti 10 od 32 oblasti važne za poslovanje njihovih preduzeća.

Za reformu javnog sektora glasalo je blizu tri četvrtine anketiranih privrednika - 73,4 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: