Skroman porez za skromnu platu

Novi italijanski premijer, Mario Renci, predstavio je "revolucionarne mere" vlade u cilju podsticanja privrednog rasta i povratka poverenja građana.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.04.2014.

13:57

Default images

Tim merama se, između ostalog, predviđa ušteda od preko 22 milijardi evra tokom ove i iduće godine.

Nove mere podrazumevaju smanjenje poreza, počev od maja ove godine, za 80 evra mesečno za građane čiji godišnji prihodi iznose od 8.000 do 26.000 evra, i kojih ima oko 10 miliona, preneo je AP.

U okviru planiranih mera je i smanjenje od deset odsto poreza i doprinosa za zaposlene.

Rencijevim planom predviđa se i niz ekonomskih mera radi uštede 6,9 milijardi evra ove godine, i od 15 do 17 miljardi evra 2015. Kako se navodi, planira se smanjenje budžeta lokalnih i regionalnih samouprava, kao i pojedinih ministarstava, u iznosu od 2,10 milijardi evra. Vojni budžet biće uskraćen za 400 miliona evra.

Italijanska vlada očekuje da će državni budžet napuniti sa 900 milijardi evra prodajom dela voznog parka državnih funkcionera, ograničavajući broj vozila na maksimalnih pet za svako ministarstvo, kao i ukidanjem preferencijalnih tarifa za političke partije tokom predizborne kampanje.

U planu je i smanjenje površine radnog prostora po zaposlenom u državnim službama sa dosadašnjih prosečnih 44 na 24 metra kvadratna. Renci je podsetio da će plate direktora javnih preduzeća biti ograničene na maksimalnih 240.000 evra godišnje.

Vlada takođe očekuje da će sprečavanjem utaje poreza prikupiti 300 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: