Nemamo kadrova za IT sektor

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić izjavio je da Srbiji nedostaju kadrovi u oblasti informacionih tehnologija.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.04.2014.

11:11

Default images

Prema njegovim rečima, u toj oblasti biće neophodno "sortiranje" kadrova, te je pozdravio najavu Nacionalne službe za zapošljavanje o pravljenju registra poslova (Nacionalni okvir kvalifikacija).

U Srbiji, dodaje, nedostaju još i kadrovi u tekstilno, industriji hemije i nemetala,ali i poljoprivredi.

"Nedostaju kadrovi posebno u oblasti informacionih tehnologija kod tih preciznih soft veština. To je čitav jedan dijapazon koji nedostaje, ali mora tačno da se zna šta u kojim gradovima i opštinama nedostaje", rekao je Rajić u izjavi Tanjugu. Zato je, tvrdi, neophodo što pre na nivou Republike uraditi analizu potreba za obrazovnim profilima, poručujući da bi takva istraživanja trebalo raditi svake dve godine.

"Takve analize nisu strane drugim zemljama", kaže Rajić i dodaje da se uglavnom rade na dve do četiri godine.

Preduzeća u Danskoj, navodi Rajić, uz izveštaj završnog računa predaju i elektronski upitnik sa prognozom kadrova, odnosno upisuju šta imaju trenutno od kadrova, ali i šta im nedostaje.

Poznati genetičar Miodrag Stojković nedavno je rekao da poslednje dve godine ništa nije urađeno po pitanju obrazovanja u Srbiji, i da je veliki problem to što je školski sistem takav da ne povezuje funkcionalno znanje i praksu.

"Udžbenici su neprakticni, ne pospešuju da se kod učenika stvori inicijativa i samopouzdanje, pri čemu se đaci školuju za 138 profesija koje ne postoje", istakao je Stojković.

Registar poslova, kako je najavio direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Siniša Nadbandić trebalo bi da bude gotov do kraja godine, a imaće registrovanih oko 3.000 poslova. U izradi tog dokumenta pomoći će anketa o potrebama obrazovnih profila koje će NSZ proslediti poslodavcima, u velikim, srednjim i malim preduzećima. Anketom će biti obuhvaćeno oko 7.400 poslodavaca u Srbiji, a njen cilj je da se utvrdi potreba poslodavaca za pojedinim zanimanjima.

Poručuje i da, ako se ta anketa ne sprovede do kraja, u Srbiji će i dalje biti suficitarnih i deficitarnih zanimanja - odnosno onih koje poslodavci ne traže i gde postoji značajan broj nezaposlenih na birou rada i onih za koje nema dovoljno radne snage.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da je novi registar poslova veoma važan, jer će popisati koje su to potrebe i obrazovni profili koji će u narednim godinama biti potrebni Srbiji.

"U saradnji sa NSZ došli smo do frapantnih podataka da u obrazovnom sistemu školujemo veliki broj profila koji više ne nalaze prostora na tržištu radne snage u Srbiji. To su pre svega obrazovni profili koji više nisu interesantni učenicima, kao što su oni iz metalske i kožarske struke", rekao je u izjavi Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

Zato će Ministarstvo prosvete u narednom periodu ponuditi one obrazovne profile kojima će učenici srednjih škola moći lakše da se zapošljavaju.

"Pravljenje novih obrazovnih profila na osnovu Nacionalnog okvira kvalifikacija biće jedan od budućih poslova Ministarstva, jer on treba da doprinese ukupnom razvoju države i društva", istakao je.

Ipak, dok se čeka donošenje Nacionalnog okvira kvalifikacija, neodlučni maturanti u izboru buduće škole i zanimanja mogu da se informišu na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje na kome će naći "Vodič za osnovce - vodič za izbor zanimanja". U njemu se nalazi spisak od osam profesionalnih oblasti ili grupa zanimanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: