Nadzorni odbori na minimalcu

Predsednici i članovi javnih preduzeća u Kruševcu na osnovu prošlogodišnje odluke lokalne samouprave primaju iste nadoknade.

Izvor: B92

Petak, 18.04.2014.

09:16

Default images

Ranije su, dok su ranije te razlike od preduzeća do preduzeća iznosile i do 40.000 dinara.

Posle donošenja zakona o javnim preduzećima, Upravni odbori su postali Nadzorni, a broj članova je smanjen sa pet na tri, objasnio je direktor Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod" Kruševac Milutin Tasić. "Od tri člana Nadzornog odbora, dva su predstavnici lokalne samouprave, a jedan je iz redova zaposlenih u preduzeću. Nadoknade su linearne po odluci gradske skupštine", ističe Tasić.

On precizira da predsednik Nadzornog odbora u tom preduzeću ima 30.000 dinara mesečnu nadoknadu, a članovi po 20.000 i napominje da je taj iznos bio sličan i u prethodnom periodu.

To nije slučaj i sa Javnim komunalnim preduzećem "Gradska toplana" gde je predsednik tadašnjeg Upravnog odbora najpre Aleksandar Tasić imao oko 60.000 dinara nadokandu, a kasnije od 2012. godine i Andreja Katančević. Prema rečima portparola Toplane Pegi Petrović, ostali članovi su imali nadokandu od oko sedam do osam hiljada dinara.

"Predsednik Nadzornog odbora sada prima 30.000 dinara, a ostali članovi 20.000 dinara, a mesečno se za te namene izdvaja 116.313 dinara odnosno više od million dinara godišnje", rekla je Petrović Tanjugu i istakla da je sada Nadzorni odbor apsolutno uključen u rad preduzeća.

To znači da se Nadzorni odbor često sastaje i da se izmedju ostalog, pre odluke o javnim nabavkama, o kojima takodje donosi odluku, donosi i niz drugih odluka koje im prethode.

Za razliku od Toplane gde je nekada predsednik tada Upravnog odbora imao čak oko 60.000 dinara nadokandu, u Poslovnom centru taj iznos je bio 17.600 dinara za predsednika, odnosno 13.200 dinara za članove.

Minimalna zarada u Srbiji iznosi oko 20.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: