Srbija nema uticaj oko Južnog toka

Ministasrtvo energetike energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Vlada Srbije u prethodnih godinu dana učinili su sve da projekat Južni tok krene.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

18:23

Default images

Iz Ministarstva poručuju da poštuju obaveze dogovorene sa ruskim partnerima, rečeno je Tanjugu u tom Ministarstvu, koje napominje da Srbija ne može da utiče na razgovore između Rusije i EU o gasovodu Južni tok.

Na pitanje Tanjuga o realizaciji projekta Južni tok povodom danas usvojene rezolucije Evropskog parlamenta (EP), koji je pozvao je vlasti EU da, između ostalog, prekinu izgradnju tog gasovoda, u Ministarstvu je rečeno da je Srbija samo jedna od zemalja koja učestvuje u tom projektu i da je njen uticaj na njegovu realizaciju ograničen.

"Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Vlada Srbije u prethodnih godinu dana učinili su sve da projekat krene i poštujemo obaveze dogovorene sa našim ruskim partnerima. Izvesno je da će događaji u Ukrajini uticati na dinamiku radova, ali Srbija nema na to uticaj, kao što ne može ni da utiče na razgovore između Rusije i EU o Južnom toku", navode u Ministartsvu.

Srbija, kako napominju, nije zemlja koja je bogata nalazištima gasa, pa energetsku bezbednost u gasnom sektoru može da ostvari samo izgradnjom novih gasovoda.

"Zbog toga insistiramo da se, paralelno sa Južnim tokom, gradi i gasovod Niš-Dimitrovgrad vredan oko 60 miliona evra na kojem radimo, a kojim će se Srbija povezati sa drugim gasnim poljem i povećati sigurnost snabdevanja gasom", kažu u Ministarstvu energetike.

Evropski parlament pozvao je vlasti Evropske unije da neodložno uvedu sankcije ruskim energetskim kompanijama koje rade na evropskom tržištu, prekinu izgradnju gasovoda Južni tok i revidiraju, a možda i stave van snage, sve sporazume sa Rusijom, javila je ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na danas usvojenu rezoluciju EP.

EP "smatra, da gasovod Južni tok ne treba graditi i da treba da budu dostupni drugih izvori isporuka", navodi se u tekstu dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: