Kako će Hrvatska smanjiti deficit?

Vlada Hrvatske danas je usvojila novi paket mera za dodatno smanjenje budžetskog deficita, što je od nje tražila Evropska komisija.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

16:04

Default images

U paketu za smanjenje deficita za daljih 0,4 odsto BDP našlo se povećanje trošarina na motorne benzine i dizelska goriva, povećanje naknada za telekomunikacijske usluge, smanjivanje subvencija za poljoprivredu i privredu i smanjenje investicija u izgradnju puteva.

"Po preporukama Evropske komisije, Hrvatska u ovoj godini budžetski deficit mora da smanji za 2,3 odsto BDP-a. Rebalansom iz marta smanjenje je bilo na nivou od 1,9 odsto BDP-a, pa su potrebne dodatne mere", rekao je ministar finansija Slavko Linić.

Premijer Zoran Milanović rekao je da je jedino dugoročno rešenje smanjenje rashoda budžeta, jer se godinama troši previše i taj novac se mora pozajmljivati.

"Ovim merama Hrvatska gotovo u potpunosti ispunjava preporuke Evropske komisije", naglasio je premijer.

Prema preporukama Evropske komisije, Hrvatska do kraja 2016. deficit treba da svede na ispod tri odsto, koliko je dozvoljeno u članicama EU. Prethodnim merama iz marta deficit je bio smanjen na 4,5 odsto BDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: