220.000 t hrane šinama do Italije

Železnicom između Srbije i Italije, preko Hrvatske i Slovenije, prošle godine je prevezeno više od 200.000 tona žitarica, stočne hrane i šećera.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

14:25

Default images

Za red vožnje 2014/2015. godine postoje zahtevi za prevozom oko 220.000 tona ove robe.

Unapređivanjem ponude i kvaliteta usluga u narednih pet godina železnica bi mogla da preveze milion tona robe svih vrsta na prevoznom putu od Srbije, preko Hrvatske i Slovenije do Italije, naveli su u Železnicama Srbije.

Zato će, kako je najavljeno, biti preduzete dodatne aktivnosti na ovom železničkom prevoznom putu, kako bi se poboljšao kvalitet usluga, koje očekuju klijenti koji koriste železnicu za transport robe na ovoj železničkoj magistrali.

Ovo je dogovoreno na sastanku održanom u Beogradu, na kojem su o mogućnostima povećanja kapaciteta za prevoz žitarica i stočne hrane i trasama za prevoz u predstojećem redu vožnje 2014/2015 razgovarali predstavnici srpskih, hrvatskih železnica i italijanskog prevoznika Trenitalia i firme „EurologSystem“ koja se bavi organizacijom železničkog robnog saobraćaja ka Italiji.

Zajednički stav je da se preduzme sve što je u njihovoj mogućnosti da bi se poboljšao kvalitet usluga koju očekuju svi klijenti koji koriste železnicu za transport robe.

Predsednik Upravnog odbora "EurologSistem“ Danilo Mrvošević i direktorka Vesna Jovanović, u kampanji 2013/2014 prevezeno je preko 200.000 tona žitarica, stočne hrane i šećera, što je ostvareno sa 245 vozova otpremljenih iz Srbije za Italiju.

"Za predstojeći red vožnje 2014/2015 postoje zahtevi za prevoz oko 220.000 tona, pa je potrebno dogovoriti kapacitete da bi se pripremili za predstojeću kampanju", rekao je Mrvošević.

On je dodao da je ispitivanje tržišta pokazalo da bi poboljšanjem kvaliteta obrta i broja kola u narednih pet godina železnica mogla da preveze milion tona robe svih vrsta na prevoznom putu kroz Hrvatsku i Sloveniju do Italije.

Feliči Bući, predstavnik Trenitalia, ukazao je na niz problema, pre svega, sa terminalima koji se nalaze na magistralama putničkog saobraćaja, što usporava obrt, kao i problem sa graničnim prelazom Vila Opićina koji je subotom i nedeljom zatvoren za Trenitaliu.

Direktor Direkcije za prevoz Železnica Srbije Negosav Teofilović istakao je značaj prevoza iz Srbije preko hrvatskih i slovenačkih železnica do Italije za privredni razvoj Srbije. Ukazao je na to da su srpske železnice ispunile prošle godine sve svoje obaveze, a da će to učiniti i u ovoj, pre svega, imajući u vidu obaveze prema proizvođačima robe u Srbiji.

"Nama je u interesu da se što više robe preveze, pa smo zbog toga prošle godine Hrvatskim železnicama ponudili za ispomoć lokomotive i to bez naknade. Nadamo se da će ove godine biti ispunjeni svi neophodni uslovi da garniture na vreme odu i da se vrate bez zadržavanja po 15 do 20 dana na prevoznom putu, kao što je to bio slučaj prošle godine", rekao je Teofilović.

Prema njegovim rečima, Železnice Srbije će ispoštovati sve da vozove dopreme do granice na vreme i obezbediće dovoljan broj garnitura, ali uz uslov da će komitenti morati da imaju dokaz o zakupljenoj trasi.

Učesnici ovog sastanka su se složili da je objektivno za obrt garniture od utovara do utovara na ovoj trasi maksimalno potrebno deset dana i da obrt kola u Italiji mora biti poštovan prema redu vožnje, kao i o tome da se uputi zajednički zahtev da se produži radno vreme Vila Opićine.

Kad je reč o cenama prevoza, one će biti dogovorene u skladu sa tim da železnički transport robe ostane konkurentan drumskom.

Preispitivanje trasa, usaglašavanje tačnog vremena odlaska i povratka vozova, njihovog broja i na osnovu toga, dogovor o potrebnom broju garnitura za transport, biće tema zajedničkog sastanka koji će se održati 23. aprila u Ljubljani i na kome će biti postignuti konačni dogovori ovih železnica, saopštile su Železnice Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: