"Nada 150.000 ljudi u rukama Vlade"

Sindikati Pomoravskog okruga, u kome su tri preduzeća u restruktuiranju sa oko 2.500 zaposlenih, veruju da nova Vlada neće dozvoliti da ova preduzeća potonu.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

13:19

Default images

Potonućem svih preduzeća u restrukturiranju bez egzistencije ne bi ostalo samo 50.000 radnika u Srbiji, već i članovi njihovih porodica što je tri puta više, rekao je sekretar Veća samostalnih sindikata Grada Jagodine i opština Pomoravskog okruga Slobodan Jovanović.

Ne treba zaboraviti da su ta preduzeća bila nosioci razvoja opština gde se naleze kao i cele republike, a mogu opet ako se, a većina može, dovedu u red i osposobe da samstalno rade, ocenio je Jovanović.

Problemi su se iz godine u godinu uvećavali, ono što je u ovom trenutku za sve u Srbiji najvažnije pa i za Sindikate, je formiranje Vlade i dana kada treba početi rešavanje problema u ovim prerduzećima, dodao je on.

Dva datuma su ključna, 14. maj kada bi po odluci Ustavnog suda trebalo da prestane zaštiti preduzeća u restruktuiranju od naplate potraživanja, a drugi datum je, već juna meseca, kada prestaju da postoje preduzeća u restruktuiranju, objasnio je Jovanović.

"Popriličnio se zakasnilo, i poprilično olako shvatala siutuacija, propušteno je vreme da se na pravi način i pravovremeno spreče problemi koji su se sada desili", rekao je Jovanović, ocenivši da se dugo kupovao socijalni mir, a za to vreme preduzeća tonula i gubila mogućnost da izadju iz problema.

On je dodao da se odluka Ustavnog suda mora poštovati, ali i izrazio očekivanja da će nova Vlada pronaći izlaz iz situacije koja bez primanja može da ostavi porodice 50.000 radnika u preduzećima u restrukturiranju.

"Mi u Sindikatu u to verujemo", istakao je Jovanović.

U Pomorvaskom okrugu u restrukturiranju su Jagodinska pivara i Industrija kablova sa 2.100 radnika, obe u Jagodini i "Metal - zastava" Resavica u opštni Despotovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: