"Žuti zmaj" obrao narandže

Ovogodišnji prinos narandži u SAD je rekordno smanjen zbog bakterije koja je napala plantaže pomorandže.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

17:11

Default images

Bolest koja napada plod pomorandžine kore, nazvana "kuga žutog zmaja" i koju prenosi posebna vrsta insekta, toliko se proširila na Floridi da su lokalne vlaste četvorostruko snizile predviđanja ovogodišnjeg prinosa, preneo je AP.

"Imamo utisak da smo izgubili bitku protiv bakterije poreklom iz Azije koja napada plod pomorandže, zbog čega ona pre sazrevanja pada sa drveta i postaje gorkog ukusa", kažu stručnjaci iz Njujorka.

Prinos jedne od vodećih plantaža pomorandžine u Lejk Vejlsu, površine od 2.000 hektara, zbog ovog opasnog mikroba je smanjen u poslednjih par godina sa miliona na 750.000 džakova.

Predstavnici američkog ministarstva poljoprivrede su početkom aprila saopštili da očekuju da će ove godine biti ubrano 110 miliona džakova pomorandži u SAD, ili 4,95 miliona tona, što je pad za najmanje 18 odsto u odnosu na prošlu godinu. Predviđa se da će ovogodišnja berba pomorandži biti najslabija od 1985. godine, kada je prinos bio smanjen zbog velikih mrazeva.

Rekorna berba u SAD zabeležena je 1998, kada je ubrano 244 miliona džakova ovog arguma.

Zbog loše ovogodišnje berbe, cena zamrznutog soka od narandže je u Njujorku dostigla rekordnu cenu u poslednje dve godine. Za jednu funtu soka potrebno je izdvojiti 1,668 dolara.

Rast cena podstaknut je i sušom koja je pogodila Brazil, najvećeg svetskog proizvođača narandžinog soka. SAD je drugi najveći proizvođač narandžinog soka, a većina proizvodnje koncentrisana je na Floridi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: