Ima firmi koje mogu biti spasene

Kada su u pitanju preduzeća u restrukturiranju, PKS već ima detektovane firme koje imaju strateške partnere sa kojima proces treba da bude doveden do kraja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

16:10

Default images

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić izjavio je da je veliki broj preduzeća koja su pokušala da uz pomoć komore ili nevladinih organizacija nađu strateške partnere.

"Nisam siguran da će sve uspeti da završe taj proces i da će na najbolji način uspeti da spasu svoj biznis i radna mesta. Jedan od problema je i što ono što su nekad radile danas proizvode neke druge firme, dok prve jednostavno nisu aktuelne", kazao je Sertić Tanjugu.

On je naglasio da svi procesi vezano za ova preduzeća moraju da budu održani u najkraćem periodu.

"Svi koji budu otišli u stečaj, moraće kroz neki socijalni program da budu prebačeni da rade neke druge poslove. O konkretnim merama ćemo ipak moći da pričamo onog momenta kad vlada izađe sa konkretnim predlozima", rekao je Sertić.

Sve najavljene mere, kaže on, morale bi da budu dosledne i sveobuvatne. Pitanje smanjivanja plata je samo jedna od stvari koje će u narednom periodu biti i zakonom obuhvaćene, dok, podseća on, preduzećima u restrukturiranju ističe rok za rešavalje problema.

"Nažalost mi posle 14 godina problem tih preduzeća nismo rešili. U Agenciji za privatizaciju postoji 156 tih firmi, i mora da se napravi hitan plan kako da se sa njima taj proces dovede do kraja", podvukao je Sertić.

Nekoliko narednih meseci te firme će, kako kaže, biti podeljene u nekoliko kategorija - one koje idu u stečaj, one koje neće moći da uz neku vrstu podrške traže strateške partnere, ili neki drugi oblik u kojem će država preuzeti deo obaveza koji ima na osnovu potraživanja.

Veoma je važno da taj proces bude brz i jasan, kaže sagovornik Tanjuga, i dodaje da bi u tom sklopu verovatno morao da se obezbedi i socijalni program za one koji ostaju bez posla.

"To jeste jako važno, jer nisu oni krivi za neažurnost državne uprave u poslednjih desetak godina, i za neregulisane odnose. S druge strane, moraju da shvate, zajedno sa sindikatima i njihovim vođama, da živimo u dobu konkurencije u kome morate da preživljavate", kazao je Sertić.

Prema njegovim rečima, niko ne pita šta se u Srbiji radilo poslednjih 10, 15 godina. Za to vreme, navodi on, svet je u razvoju otišao daleko, a zemlje u okruženju su mnoge stvari uradile bolje od nas.

"Moramo da stignemo zemlje u okruženju i da se priključimo EU sa svim standardima i procesima koje ćemo da implementiramo u narednom periodu", ukazao je Sertić.

Svi ti procesi su, kako dodaje, važni i dobri su za našu privredu jer ćemo biti utemeljeni na održivom razvoju.

"Svakako ćemo tražiti odlaganje nekih procesa, kako bismo omogućili da svi mogu da prilagode svoje standarde i način rada. Međutim, ne smemo da zaboravimo da ima veliki broj firmi po Srbiji koje već rade po tim standardima, koje uveliko rade sa Evropom a za koje nikada niko nije čuo", istakao je Sertić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: