"Preduzeća neće odneti stihija"

Grupa od 153 preduzeća u restrukturiranju neće 15. maja biti izložena stihiji dužničko-poverilačkih odnosa, kaže v.d. ministra privrede Igor Mirović.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

14:25

Default images

Kako je rekao, to se neće dogoditi jer bi do tada trebalo da budu izmenjeni odgovarajući propisi.

"Ideja je da se izmenom propisa odloži Dan D, 14. maj, kako 15. maja ne bi prepustili ta preduzeća stihiji klasičnog delovanja odnosa dužnik-poverilac i postupanju prema zakonu u svim segmentima, nego da eventualno prolongiramo rok do kraja ove godine, odnosno prve polovine sledeće godine", rekao je Mirović agenciji Beta.

Prema odluci Ustavnog suda donetoj u novembru 2013. godine, država bi 15. maja trebalo da prestane da štiti preduzeća u restrukturiranju,
što znači da bi poverioci mogli da pokrenu naplatu svojih potraživanja od njih. Mirović je dodao da bi trebalo sačekati novi zakon o privatizaciji i onda kroz akciju za svako pojedinačno preduzeće pronaći mehanizme ili za ozdravljenje ili za stečaj i likvidaciju.

"Ministarstvo privrede je u susret 14. maju, odnosno odluci Ustavnog suda o preduzećima u restrukturiranju, pripremilo radnu grupu koja ima zadatak da pripremi izmene propisa, odnosno Zakona o privatizaciji sa ciljem da se do donošenja novog zakona, čije se usvajanje očekuje do polovine juna, preduzeća u restrukturiranju razvrstaju u tri grupe", rekao je Mirović.

Objasnio je da će preduzeća u restrukturiranju biti podeljena na ona za čiju privatizaciju postoji interesovanje potencijalnih partnera i grupu koja će na osnovu sopstvenih bilansa morati da uđe u stečajni postupak i, kasnije eventualno, likvidaciju.

"Procena je da za svako treće preduzeće imamo zainteresovanog investirora, što ne znači da ćemo baš uspeti da svakog investitora i privoleti i ponuditi mu odgovarajuće uslove da ostvari svoj finansijski interes", rekao je Mirović.

Ta procena je početni element postupanja ministarstva, nadležnih agencija i nadležnih službi u Vladi, dodao je Mirović.

"Suština je da radimo na tome da ne otvorimo ođednom vrata za stihiju, nego da pažljivo izmenama zakona i odgovarajućih akata pronađemo rešenja za što veći broj preduzeća u restrukturiranju", rekao je Mirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: