Grad isplatio naknadu Delrealu

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda isplatila je i drugu tranšu naknade preduzeću "Delreal" za šesnaest hektara zemljišta u Bloku 53.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

17:15

Default images

Time su prestale sve međusobne obaveze i potraživanja, a u budžetu grada ostvarena je direktna ušteda od devet miliona dinara.

Posle oduzimanja građevinskog zemljišta u privrednoj zoni "Auto-put" u Bloku 53 od preduzeća "Delreal", obaveza Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda bila je da bivšem investitoru vrati uplaćen iznos naknade od 620 miliona dinara, uvećan za propisanu valorizaciju od 18 miliona dinara.

U prvobitnim pregovorima postignut je dogovor da se sredstva isplate u dve tranše, ali posle isplate prve tranše od 319 miliona dinara bivši investitor je, vođen ekonomskim razlozima, podneo zahtev da mu se druga tranša isplati ranije.

Novo rukovodstvo direkcije pažljivo je razmotrilo ovakav zahtev i u nastavku pregovora odobrilo prevremenu isplatu druge tranše, ali uz uslov bivšem investitoru da se odrekne pripadajuće valorizacije od devet miliona dinara. Druga tranša isplaćena je u iznosu od 310 miliona dinara, navodi se u saopštenju.

Kao svojevrstan pritisak na grad, bivši investitor je posle oduzimanja zemljišta prošle godine podneo tužbu protiv direkcije radi povraćaja uplaćenih sredstava, ali sa pripadajućom kamatom, što bi osnovni iznos od 620 miliona dinara uvećalo za najmanje 91 milion dinara.

Direkcija je u pregovorima postigla da se potpisanim sporazumom bivši investitor odrekne ovakvog tužbenog zahteva, tako da je i na ovaj način u budžetu grada potencijalno sačuvano oko 100 miliona dinara.

Posle imovinsko-pravnog oslobađanja lokacije, završena je i finansijska obaveza prema nekadašnjem investitoru, a šesnaest hektara građevinskog zemljišta će uskoro biti spremno za puštanje u funkciju prema planiranoj nameni, ali sa uređenom infrastrukturom i jasnim imovinsko-pravnim statusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: