Inženjer u Gaspormu zaradi 3.000$

Novi Urengoj, smešten u centralnom delu Sibira, na oko 60 kilometara od polarnog kruga, „Gaspromovo” je carstvo i gasna prestonica Rusije.

Izvor: Politika

Ponedeljak, 14.04.2014.

09:21

Default images

Leži na jednom od tri najveća nalazišta gasa gasa u svetu. Ime ovog mesta treba zapamtiti, jer odavde kreću cevi za „Južni tok”.

Najveći deo izvoza ruskog gasa u Evropu kreće upravo iz Novog Urengoja. Zima počinje od kraja septembra i zna da potraje do maja, piše Politika. Sneg pada u više navrata. Iako u ovom sibirskom gradu temperatura ume leti da se popne i do 30 stepeni, nije retkost da i tada toliko zahladi da počne da pada sneg i da ne prestaje sve od juna do naredne zime. Upravo je to razlog zbog čega je zemlja cele godine smrznuta i na dubini do četiri metara.

I ma koliko se činilo da svi jedva čekaju da se malo ogreju tokom kratkog leta, nije baš tako. Tvrde, da ipak više vole svoju sibirsku zimu, jer nema mušica ni komaraca koji se legu u močvarama tundre koja okružuje grad i koji su prava napast za stanovnike.

Leti ga zovu grad mahovine. Toliko je, kažu, ima, da od nje ne može ništa drugo da se seje, pa se bašte s cvećem ili s povrćem ovde mogu videti samo na razglednicama. Zimi je ovo ledeni grad s rekordno niskom temperaturom i do minus 54, koliko je bilo i ove zime.

Grupu novinara beogradskih redakcija, koja je boravila u Novom Urengoju, sačekala je ovih dana vejavica, a temperatura je za samo nekoliko sati s plus četiri pala na minus 14. Urengojci ovaj minus, kako se moglo videti na ulicama, gotovo da ne primećuju.

Normalno idu na posao kao mi u jesen ili proleće, jer rade čak i na minus 54. Prevoz za radnike je i tada obezbeđen. Jedino deca ostaju kod kuće, jer školsko zvono prestaje da zvoni na minus 34.

U Novom Urengoju danas živi 54 raznih nacionalnosti. Najviše Rusa, ali ima i Ukrajinaca, Moldavaca, Čečena, Belorusa... i svako od njih donosi sa sobom veru i religiju. Ovo je relativno mlad grad. Na mapi bivšeg SSSR se pojavio tek osamdesetih godina kada su otkrivene ogromne rezerve nafte i gasa. Do tada su ovde živeli mahom Neneci, plemena poznata po uzgajanju jelena.

To su, kaže Svetlana Alikina, zadužena za odnose s javnošću u Muzeju u Novom Urengoju, starosedeoci, nalik Indijancima iz Severne Amerike. Nomadi su, a jeleni su njihovo najveće blago. Od uzgajanja jelena žive i preživljavaju. Od jelenje kože prave šatore u kojima i danas živi po više porodica zajedno. Od kože prave obuću, odeću... Ta odeća je toliko topla da u njoj mogu da spavaju i na snegu.

Danas ih u Novom Urengoju ima oko 24.000. „Gasprom” koji je praktično njihov podstanar, jer na njihovoj zemlji eksploatiše naftu i gas, pomaže im. Najviše oko dece, njihovog školovanja, odrastanja i zapošljavanja, pod uslovom da za to i sami pokažu volju.

Odrasli Neneci i danas u 21. veku ostaju da žive u tundri, ali deca im se, ipak, školuju. Postoji i internat za ove mališane, gde iako dolaze iz plemena vešto barataju kompjuterom, koriste internet...

Neneci su prvi put Novi Urengoj naselili još pre nove ere, kada se ovaj grad zvao Bela riba. Najbliže bivše naselje ovom gradu su napušteni logori iz Staljinovog doba, udaljeni oko 70 kilometara od Urengoja, poznati kao gulag logori 501 i 503.

U Novom Urengoju danas živi oko 120.000 stanovnika, od čega više od 12.000 radi u „Gaspromu”. Grad se širi, ali nema solitera, što je tipično za ruske gradove, baš zbog činjenice da su dublji slojevi tla trajno zamrznuti što otežava njihovu gradnju, pa sve mora da se gradi na betonskim stubovima iznad zemlje.

Iako na četiri sata leta od Moskve i udaljenosti od oko 3.800 kilometara, stanovnici Novog Urengoja ne oskudevaju ni u čemu. Ovde se voze skupoceni automobili, prati visoka moda, otvaraju šoping molovi, organizuju koncerti... Prodavnice su pune raznovrsne robe, svežeg voća i povrća, koje nije skuplje nego u ruskoj prestonici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: