Kad Rusi i Amerikanci zajedno brinu

Brzo rastuće finansijske veze Silicijumske doline s tehnološkim sektorom Rusije usporile zbog političke krize između Bele kuće i Kremlja, kažu investitori.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

08:38

Default images

Ruski investitori uneli su dve milijarde dolara u američke tehnološke firme u protekle tri godine.

Mnogi su ustuknuli dok ne vide kako će se situacija razvijati, rekla je Aleksandra Džonson koja upravlja sa 100 miliona dolara fonda "DFJ VTP Aurora" što je ogranak ruske banke VTB u Menlo Parku, u Kaliforniji, prenosi Beta. Decenijama ruski vrhunski naučnici i inženjeri nisu uspevali da dođu do investitora u Silicijumskoj dolini, ali to se promenilo poslednjih godina uz nalet investicija, u velikoj meri pokrenutih 2010. godine, kada je tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev posetio taj deo SAD i sastao sa liderima najvećih firmi.

Ruski investitori, uključujući milijardera Jurija Milnera koji ima velike udele u Fejsbuku i Tviteru, uneli su dve milijarde dolara u američke tehnološke firme u protekle tri godine.

Sada preduzetnici i investitori iz Silicijumske doline strahuju od negativnih privrednih posledica ruskog preuzimanja Krima, dok se ruske trupe gomilaju kraj granice Ukrajine i Moskva pokušava da izazove promenu Ustava te zemlje, što je sve primetno povećalo političku napetost sa Zapadom.

Među problemima u tehnološkom centru sveta je koliko će zabrana izdavanja viza otežati poslovna putovanja i doseljavanje naučnika.

Pored toga, ekonomske sankcije mogu omesti protok kapitala između tehnoloških sektora dve zemlje. A za one američke i ruske firme koje imaju veze sa Ukrajinom, glasine o mobilizaciji znače strahovanja da će mladi preduzetnici i inženjeri morati da pozatvaraju radnje i stupe u vojsku.

Stručnjaci kažu da će usporavanje investicija biti privremeno i da neće na duže staze onesposobiti brzorastuće, unosne poslovne odnose SAD - Rusija.

Napetost, privremeno, usporava sve

Aksel Tilman koji ulaže ruski preduzetnički kapital u ime vladine firme RVC-USA, rekao je da će napetost "usporiti sve za neko vreme" - uz bar dva-tri meseca prekida dodatnih ulaganja ruskih vladinih fondova u tehnološke firme.

Međutim, Tilman je siguran da će se dotok investicija sigurno nastaviti jer ruske kompanije napreduju zahvaljujući preduzetništvu Silicijumske doline.

"Ruski tehnolozi su godinama bili na čelu tehnologije - čak i kada se uzme u obzir doba Sovjetskog Saveza, ali su imali problem koji su nazvali 'usamljenost ideja'", rekao je Tilman - "ideje su tamo samo sedele".

Tilman je rekao da ruske kompanije ni danas nisu dobre u komercijalizaciji svoje tehnologije, a to je ono u čemu su firme iz Silicijumske doline majstori, te, "kada se spojimo, i jedni i drugi dobijamo najbolje", rekao je Tilman.

U Rusiji, preduzetnici i investitori sada angažuju stručnjake iz Silicijumske doline da bi pokušali da ponove njihov uspeh.

Planirano središte tehnologija kod Moskve - "Inovacioni centar Skolkovo", u svom Upravnom odboru među 17 članova ima izvršnog direktora "Gugla" Erik Šmita, direktora "Siska" Džona Čejmbersa i penzionisanog izvršnog direktora "Intela" Krejga Bereta.

Ruske firme u Silicijumskoj dolini

Ruski privrednici su osnovali sopstvene firme u Silicijumskoj dolini, a američki tehnološki giganti kupuju udele u njima.

Više od 100 ruskih visokotehnoloških preduzeća ima predstavništva u Severnoj Kaliforniji, uključujući i ruskog pretraživača interneta "Yandex" koji u svojoj laboratoriji u Palo Altu zapošljava bivše inženjere "Jahua!" i "Gugla".

Oleg Slepov koji je na čelu Trgovinskog predstavništva Rusije u San Francisku, rekao je da je u poslednje vreme razgovarao s mnogim američkim poslovnim liderima koji mu govore da ne planiraju da zatvore ili smanje svoje poslovanje u Rusiji.

"Interesi ruskih i američkih kompanija su tako isprepletani, da je to danas samo po sebi faktor koji doprinosi smirivanju napetosti između Rusije i SAD", rekao je Slepov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: