Koridor 11 neće ni za deceniju

Ni u narednoj deceniji Srbija i Crna Gora, skoro je sigurno, neće biti povezane auto-putem u punom profilu.

Izvor: Novosti

Petak, 11.04.2014.

12:11

Default images

Predstavnici ministarstava saobraćaja dveju zemalja ne usuđuju se ni da prognoziraju kada bi konačno Beograd - južni Jadran mogao da bude u saobraćaju.

Na srpskoj strani radovi se odvijaju na potezu od Obrenovca do Preljine, uskoro kreće i koncesija od Beograda do Obrenovca i od Preljine do Požege, a za deo preko Peštera do Boljara tek treba da se radi projektna dokumentacija. Crnogorci su tek na početku. Ugovorili su prvu od ukupno pet planiranih deonica. "Srbija, zbog prevelikih kreditnih zaduženja, traži druge finansijske modele za izgradnju saobraćajne infrastrukture, kao što su, pre svega, koncesije i javno-privatna partnerstva. Putem koncesije ćemo raditi deo Koridora 11 i partner u tom poslu biće nam Kinezi", kaže Miodrag Poledica, državni sekretar u srpskom Ministarstvu saobraćaja.

Veliki je značaj Koridora 11 koji preko Srbije i Crne Gore spaja Rumuniju sa Italijom, i taj transportni pravac mora da bude u funkciji, ali je, naravno, još rano govoriti o rokovima.

Jedan projektni ciklus, kaže Poledica, traje od četiri do osam godina. U to treba uključiti i pregovore sa investitorima, sporazume koje treba ratifikovati, mora da postoji projektna dokumentacija, da se završi eksproprijacija, a neophodna je i stabilna vlada. Srbija na delu od oko 140 kilometara Koridora 11 ima obezbeđeno finansiranje iz kineskog i azerbejdžanskog kredita, i iz budžeta. I Crnogorci su ušli u aranžman sa kineskim kompanijama.

"U februaru smo zaključili ugovor sa Kinezima o projektovanju i izgradnji prioritetne deonice auto-puta Bar - Boljare, od Smokovca do Mateševa, u dužini od 41 kilometar. Trenutno pregovaramo sa kineskom Eksim bankom o uslovima kreditnog aranžmana za finasiranje te deonice, vredne 802 miliona evra. Preostale deonice radiće se kasnije", kaže Rešad Nuhodžić iz crnogorskog Ministarstva saobraćaja. -.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: