"Koncesija za Koridor 11 Kinezima"

Deo Koridora 11 najverovatnije će se graditi kroz koncesiju, a kineske kompanije su najozbiljniji kandidati, kaže državni sekretar Miodrag Poledica.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

13:07

Default images

Deo Koridora 11, koji vodi od Rumunije ka Italiji, a preseca Srbiju i Crnu Goru, najverovatnije će ići kroz koncesiju, rekao je Poledica na konferenciji o transportu i logistici jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona.

Imamo nekoliko deonica od Beograda do Požege na Koridoru 11 i u pregovorima smo sa partnerima da se jedan deo radi po modelu koncesije, kazao je on i dodao da će to najverovatnije biti partneri iz Kine jer oni u Srbiji već imaju iskustvo u radu i, kako je rekao, najozbiljniji su. Poledica je podsetio da je na deonici od Beograda do Čačka već početo dosta radova i da postoji trostruko finansiranje - iz domaćeg budžeta, azerbejdžanskog i kineskog kredita.

On je dodao da će se nastojati da se kompletan rizik ovoga puta prebaci na koncesionara da se ne bi ponovile situacije kao sa Altinom koja je bankrotirala a bila je angažovana na izgradnji deonice Koridora 10.

Poledica je ukazao da je deonica Požega - Boljare kompleksna i da zahteva velike investicije, ali da ima dosta zainteresovanih investitora i da je još sve otvoreno.

On je dodao da je dosta teško govoriti o rokovima za izgradnju autoputa Beograd - Crna Gora, ali je dodao da je Crna Gora već ušla u aranžman sa kineskim kompanijama za izgradnju deonice duge 40 kilometara, vredne oko 800 miliona evra.

Poledica je dodao da izgradnja infrastrukturnih projekata u Srbiji nekada traje dugo zato što ceo projektni ciklus u infrastrukturi traje od četiri do osam godina a potrebno je imati i stabilnu vladu i završiti svu eksproprijaciju i pripremiti neophodnu dokumentaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: