RUS: Južni tok potrebniji nego ikad

Stalni predstavnik Rusije u Evropskoj uniji, Vladimir Čižov, ocenio je da je ukrajinska kriza povećala aktuelnost projekta izgradnje gasovoda Južni tok.

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2014.

17:00

Default images

"Smatram da je aktuelnost realizacije projekta Južni tok u svetlu ukrajinske krize samo porasla, jer od kijevskih vlasti, uključujući Jacenjuka (premijera Ukrajine), mi već čujemo nagoveštaje o ponovnom ometanju tranzita ruskog gasa ka EU koji u bilo kom momentu mogu da se materijalizuju", kazao je Čižov ruskim novinarima.

On je potvrdio da je u utorak u Briselu održana još jedna runda konsultacija o gasovodu Južni tok između Rusije i Evropske komisije (EK), preneo je Itar tas.

Komentarišući ideju iz EU o organizaciji reverzibilnih isporuka gasa iz Evrope u Ukrajinu, predstavnik Rusije je ukazao da "istim cevovodom ne može istovremeno da ide gas u suprotnim pravcima".

"Zbog toga pokušaj organizacije reverzibilnih isporuka, bilo iz Slovačke ili iz Mađarske u Ukrajinu, znači da će prestati protok sa istoka na zapad. To jest, protok u Evropsku uniju će se prekinuti", naveo je Čižov.

Prema njegovim rečima, tehnološki obrnuti tok je moguć, ali pravno, to bi bilo kršenje postojećih ugovora s Gaspromom, a ekonomski bi koštalo znatno skuplje.

Kako su pokazale procene nezavisnih stručnjaka, reverzibilni gas bi koštao najmanje 15 do 20 odsto više od gasa koji ide u Ukrajinu iz Rusije, čak i po današnjim cenama.

Pored toga, neophodno je uzeti u obzir izjavu predstavnika slovačke vlade, da je ona protiv takve varijatne, rekao je predstavnik Rusije.

Agenciji Tanjug je u Evropskoj komisiji rečeno da Evropska unija ne razmatra zaustavljanje Južnog toka, ali da izgradnja ovog gasovoda nije prioritet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: