Izvođać uradio tek 27% na Žeželju

Kako će se nastaviti saradnja srpskih železnica i špansko-italijanskog konzorcijuma angažovanog na izgradnji Žeželjevog mosta biće utvrđeni narednih deset dana.

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2014.

16:24

Default images

Nakon što se budu utvrdili modaliteti nastavka saradnje. radovi će ići brže.

To je dogovoreno na današnjem sastanku generalnog direktora Železnica Srbije Dragoljuba Simonovića i predstavnika špansko-italijanskog konzorcijuma "Azvi-Tadei-Horta-Koslada" na čelu sa Pietrom Tučijem, direktorom kompanije AZVI za područje Evrope.

"Iako su se uslovi za raskid ugovora sa izvođačem radova stekli pre više od godinu i po dana, nama ni na koji način ne ide u prilog da raskinemo ugovor o izgradnji Žeželjevog mosta u Novom Sadu sa špansko-italijanskim konzorcijumom, ali pre svega moramo da mislimo na interes Železnica Srbije kao investitora projekta", izjavio je Simonović.

On je upozorio da svako dodatno odlaganje rokova za izgradnju mosta nanosi ogromnu štetu srpskim železnicama i državi, s obzirom na značaj ovog projekta .

U skladu s tim, pred nama je samo jedan zadatak, a to je da pokušamo da kroz dijalog i razmenu stavova pronađemo rešenje za nastalu situaciju, kako bi u što kraćem roku završili radove na izgradnji Žeželjevog mosta, ali moramo biti realni u donošenju daljih odluka", kazao je Simonović.

On je ukazao da je izvođač do sada uradio tek 27 odsto planiranih radova. Realizacija ovog projekta počela je 10. marta 2011. godine a most je trebalo da bude završen u novembru prošle godine.

Raskid ugovora sa izvođačem radova u ovom momentu doneo bi dodatno pomeranje rokova što bi, kako je ocenjeno, još više zakomplikovalo situaciju, u trenutku kada je srpskim železnicama najvažnije da se veliki projekat najzad okonča.

Prema Simonovićevim rečima, strpljenje Železnica Srbije kao investitora je nedvosmisleno pokazano činjenicom da su se uslovi za jednostrani raskid ugovora, krivicom izvođača usled kašnjenja, stekli pre više od godinu i po dana.

To pravo investitora, kako je dodao, nije iskorišćeno iz osnovnog razloga što se realizacija po već sklopljenom ugovoru smatra najefikasnijim načinom završetka objekta.

"Žeželjev most predstavlja naš prvi projekat u Srbiji i mislim da uz obostrano uvažavanje nastalih problema možemo doći do zajedničkog rešenja. U toku radova smo se suočili sa nizom nepredviđenih problema, što je imalo za posledicu kašnjenje u realizaciji posla", ocenio je Tuči.

Obe strane su se saglasile da će dati svoj maksimalan doprinos da se iznađu najbolja rešenja i izgradnja mosta uspešno i što brže privede kraju, navedeno je u saopštenju Železnica Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: