Samsung će "progutati" HTC

Tajvanski proizvođač pametnih telefona HTC zabeležio je u prvom kvartalu ove godine neto gubitak od 1,88 milijardi novih tajvanskih dolara (62 miliona dolara).

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2014.

15:18

Default images

To je mnogo gori rezultat u odnosu na očekivanja analitičara, koji su prognozirali gubitak od 1,59 milijardi TWD.

Prihodi su istovremeno pali na petogodišnji minimum od 33,1 milijardu TWD, navodi kompanija, a prenosi agencija Frans pres.

Gubitak iz prvog kvartala dolazi nakon neto profita od 85 miliona TWD iz istog perioda prošle godine. Kompanija u drugom tromesečju očekuje rast prihoda zahvaljujući lansiranju ključnog modela HTC One (M8) i modela srednje klase Desire 816.

Analitičari, međutim, upozoravaju protiv prevelikog optimizma, navodeći da je pred tajvanskom firmom zadatak da usvoji tržišta na kojima dominiraju rivali Samsung i Epl (Apple), kao i kineski Lenovo i Huavej (Huawei).

Analitičar banke "J.P. Morgan" Alvin Kvok navodi da će HTC-u biti teško da se oporavi jer ne može da parira marketing budžetu kompanija kao što je Samsung, koji je samo prošle godine na marketing potrošio 11,6 milijardi dolara u odnosu na 877 miliona dolara, koliko je izdvojio HTC.

Analitičar "Barkliza" Dejl Gaj procenjuje da je HTC prošle godine držao oko dva odsto globalnog tržišta smartfona, u odnosu na 4,6 odsto iz 2012. i 8,8 odsto iz 2011. Prema podacima firme IDC, Samsung je u 2013. držao 30,3 odsto udela, a Epl 19,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: