Traže ministarstvo za IT sektor

Budućem mandataru za sastav vlade upućena je inicijativa za formiranje posebnog ministarstva informacionog društva, jer bez upotrebe IT nema napretka i razvoja.

Izvor: Tanjug

Subota, 05.04.2014.

12:55

Default images

Inicijativu su uputili, Američka privredna komora, Savet stranih investitora (FIC) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

To je neophodan preduslov za pozicioniranje Srbije kao investicione destinacije i inkubatora razvoja informaciono komunikacionih tehnologija (ICT), rekao je Tanjugu član borda Američke privredne komore i predsednik ICT komiteta Željko Tomić.

Jedno od retkih pitanja oko koga je u prethodnom periodu postignut opšti konsenzus je uverenje da su informacione tehnologije jedno od tri stuba ekonomskog razvoja Srbije, podsetio je on. Da bi se taj cilj ostvario, prema njegovom mišljenju, neophodno je centralizovati nadležnosti, homogenizovati strukturu upravljanja i objediniti sve napore u daljem razvoju tog sektora.

"Buduće ministarstvo informacionog društva trebalo bi da omogući pozicioniranje Srbije kao investicione destinacije, povećanje broja radnih mesta u ovoj industriji, a samim tim i povratak mladih stručnjaka iz inostranstva i sprečavanje daljeg odliva mozgova", istakao je Tomić.

Suprotno uverenju da bi uspostavljanje tog ministarstva predstavljalo dodatni trošak, ono bi trebalo da doprinese smanjenju troškova administracije i povećanju efikasnosti u odnosu na dosadašnji rad, gde je svako ministarstvo posebno, za sebe vodilo projekte iz ove oblasti, objasnio je Tomić.

Takođe, kako je naveo, novo ministarstvo bi trebalo da stvori uslove za saradnju privatnog sektora i obrazovnih institucija u stvaranju kadrova koje potražuje privreda i koji bi bili adekvatni za uključivanje u procese rada.

S obzirom na to da su često kao prioriteti isticane neke druge oblasti, kao što je poljoprivreda, Tomić je kazao da ne postoji više ni jedna privredna grana, pa ni poljoprivreda koja može bez IT.

Kako je naveo, jedan od pristupnih fondova EU namenjen za realizaciju katastra poljoprivrednog zemljišta ne može da se realizuje bez adekvatnog projekta i uključivanja IT u smislu snimanja, pravljenja katastra, veza sa kulturama koje se gaje na pojedinim parcelama ili uslovima za njihovo gajenje.

Tako je i sa svim ostalim privrednim granama i ministarstvima, smatra Tomić i pojašnjava da, ne samo na nivou državne uprave, nego i na nivou preduzeća, nema napretka, štednje i bolje efikasnosti bez upotrebe IT.

Govoreći o prvim koracima koje bi to ministarstvo trebalo da preduzme, Tomić je ukazao da je potrebno uspostavljanje tesne saradnje sa svim relevantnim faktorima koji se bave tim pitanjima - sa ove tri poslovne alijanse koje su uputile ovu inicijativu, sa niz drugih asocijacija koje se bave tim pitanjima.

"Srpska ICT industrija je uspela u ovim teškim vremenima da preživi i da se sama uzdigne na nivo prioriteta, ne zbog toga što je neko pomagao, nego zbog toga što je bila izložena oštroj globalnoj konkurenciji", smatra Tomić.

On je dodao i da očekuje pozitivan odgovor na ovu inicijativu, koja je upućena 21. marta.

"Prema svim saznanjima koje do sada imamo, i spremnosti Vučića u dosadašnjim kontaktima sa američkom privrednom komorom i njegovog zahteva da se uključimo i da pomognemo u realizaciji poslova, a ne samo da pričamo , očekujem pozitivan odgovor", zaključio je Tomić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: