Sad se vidi šta znači Južni tok

Kriza u Ukrajini i mogućnost da ekstremisti u toj zemlji spreče protok gasa i nafte pokazuje koliko je vitalan značaj gasovoda Južni tok, navodi Glas Rusije.

Izvor: Glas Rusije

Petak, 21.03.2014.

10:50

Default images

Krađe velike količine oružja iz vojnih skladišta u zapadnoj Ukrajini pokazale su da će neki ekstremisti, koji se neskriveno ponose neonacističkim obolježjima i ideologijom usmerenom protiv Rusa, Jevreja i drugih naroda, usmeriti mržnju i ukradeno oružje upravo protiv ovog gasovoda.

Neke zemlje u regionu dobro su shvatile tu opasanost. Šef bugarske diplomatije Kristijan Vigenin upozorava da "kriza oko Ukrajine naglašava važnost projekta Južni tok".

On smatra da je, zbog ove krize, izgradnja Južnog toka dobila nove argumente, jer je za EU u celini, pa i za Bugarsku, važno da se obezbedi gas za građane.

"Takva bezbednost nije garantovana preko tranzitne zemlje (Ukrajine) koja poslednjih godina pokazuje visoki nivo nestabilnosti", zaključuje bugarski ministar inostranih poslova.

Opasnost se nadvila i nad Srbijom, celim Balkanom i Evropom, koja većinu svojih potreba za gasom podmiruje upravo iz Rusije.

Ugrožene su sve zemlje koje se snabdevaju tim energentom skoro isključivo pomoću pomenutog gasovoda koji ide preko nestabilne Ukrajine, gde nesmetano deluju organizacije poput "Desnog sektora", navodi Glas Rusije.

Srbija, ali i ostatak kontinenta, postići će energetsku sigurnost tek izgradnjom gasovoda Južni tok, koji će dopremati gas bezbednom rutom preko Crnog mora, zaobilazeći pri tom trusno područje Ukrajine.

Samo u tom slučaju će svi moći da odahnu, pa i srpski potrošači ruskog gasa, a ekstremisti će morati da priznaju da je njihov ucenjivački kapacitet konačno dostigao nultu vrijednost, navodi Glas Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: