"Ne igrajte se Južnim tokom"

Državne garancije za učešće u izgradnji gasovoda Južni tok moraju što pre biti obezbeđene i nikako ne smeju da budu poligon za stranačka prepucavanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2014.

10:08

Default images

To je ocena stručne javnosti povodom informacija da izgradnja Južnog toka u Srbiji kasni zbog administrativnih prepreka.

Naime, državne garancije za kredit Javnog preduzeća Srbijagas u iznosu od 75 miliona evra, namenjen pokrivanju osnivačkog uloga u preduzeću „Južni tok Srbija“, bile su predviđene budžetom za 2013. godinu, ali nisu realizovane zbog restriktivne politike Ministarstva finansija vezane za povećanje zaduženja države. Čelni čovek tog ministarstva Lazar Krstić je na Kopaonik biznis forumu potvrdio povodom tog slučaja „da postoje problemi“, ali je dodao da će biti omogućeno da se taj značajan projekat realizuje. On je precizirao da će se za finansiranje srpskog dela gasovoda „sigurno naći rešenje“, koje je prihvatljivo i za srpsku i za rusku stranu, ali nije obrazložio na koji način će to biti učinjeno.

Ministarstvo energetike je saopštilo da su problemi sa državnim garancijama za „Južni tok“ nastali jer se kasni sa restrukturiranjem „Srbijagasa“ i da očekuje da se problemi vezani za finansiranje projekta reše u dijalogu državnih institucija Srbije i ruske državne kompanije Gasprom.

Stručna javnost u Srbiji pak takve poteze i tumačenja označava kao „stavljanje klipova u točkove“ izgradnji „Južnog toka“ i predizborno prepucavanje i smicalice političkih partija koje vode borbu za ostvarenje što boljeg rezultata na parlamentarnim izborima zakazanim za 16. mart.

"To što rade političke partije, njihova želja da teme vezane za izgradnju „Južnog toga“ zloupotrebljavaju u predizbornoj kampanji je potpuno skandalozno. Pored toga što je skandalozno, to je i opasno po interese Srbije, za koju izgradnja „Južnog toka“ predstavlja unosan i sjajan projekat čija se realizacija ne sme propustiti", kaže Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

"Ovakvim ponašanjem i potezima određene političke strukture direktno rade protiv interesa građana Srbije. Ljudi koji se sa srpske strane bave realizacijom tog projekata, a ne mogu da se dogovore i iznađu rešenje za državne garancije za sumu koja se ne može smatrati astronomskom, ponašaju se potpuno neodgovorno", smatra on.

Prema njegovim rečima, država mora da obezbedi garancije za kredit kojim će se pokriti naš osnivački deo u preduzeću „Južni tok Srbija“.

"Ne vidim problem da se garancije za taj kredit daju. Pa naša vlada je ovih dana sklopila aranžman o milijardu dolara kredita iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za koji tvrdi da je izuzetno povoljan. Zbog čega bi onda bilo problematično garantovati za kredit čiji je iznos višestruko manji a omogućava izgradnju kapitalnog projekta u Srbiji, kakav je definitivno gasovod „Južni tok“ - kaže Vuletić i dodaje da je uveren da će do realizacije projekta i pored svega doći, odnosno da radove treba očekivati nakon što u Srbiji startuje građevinska sezona, a to je 1. aprila", navodi Vuletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: