Naknada za porodilje iz budžeta

Zaposlene mame pozivaju državu da preuzmu odgovonost, rastereti poslodvace i promeni Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.

Izvor: B92

Subota, 08.03.2014.

16:22

Default images

Akcijom "Mame nisu same" ispred Skupštine Srbije počela je kampanja tri udruženja koja se zalažu da porodilje redovno dobijaju naknade tokom porodiljskog odsustva i to direktnom isplatom iz budžeta umesto sa računa poslodavca.

U maminom naručju je najlepše. Srećne su i mame koje rade na tome da i drugim ženama bude lakše a deci bolje.

"Želimo da kažemo da plate koje iz državnog budžeta kasne mesecima nekim mama i koje sede po raznim mestim u Srbiji, ne dobijaju platu kada im je najpotrebnije da svi tada zaborave na one najbitnije".

"Da se olakša mama, bebama, i poslodavccima, da mame budu rasterećene brige da li će primiti platu ili neće u trenutku kada su najosetljivije i kada treba najviše vreme ai pažnje treba da posvete svojoj deci , da ne brinu o problemu koji može da se reši promenom zakona".

"Smatram da radimo jednu veliku stvar koja će pomoći drugima mama i nama za budućnost da se takve stvari ne ponavljaju i zato bismo želeli da država preuzme odgovornost za ono što je zaista njihovo"

Simbolično raširen štirak podsećanje je na sve one stvari koje dobar deo mama, iako imaju posao, teško mogu da kupe.

Dok plate i penzije svima na državnom budžetu stižu na vreme, mame među kojima neke i mesecima, moraju da čekaju da dođu na red.

"Mi tražimo od države koja toliko priča o natalitetu da preuzme odgovornost jer ona novac već ima obezbeđen, ovo ne traži nikakva dodatna srdedtsva u budžetu već samo tražimo da se to reguliše direktno odnosno da mama nakon prvog porođajnog meseca dobije platu od države a ne od poslodavca", kaže Ana Babović izvršna direktorka "Srbije u pokretu"

"I ja se pitam kako je moguće da ovoliki broj žena nakon porođaja ne razmišlja o tome da li je beba zaspala ili su ih podojile kako treba nego razmišljaju o nekim stavrima kao da li će dobiti platu koju su same zaradile. Ovo nije nikakva pomoć, ovo je nešto što su žene zaradila i što im pripada", kaže Jovana Ružić direktorka "Centra za mame"

Udruženja građana koja su se okupila oko istog problema najavljuju razgovor 250 trudnica i porodilja sa poslanicima Skupštine Srbije. Očekuju da će se predlog izmene zakona koji predlažu ući u skupštinsku proceduru pre leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: