Turcima rampa zbog "Er Srbije“

Dogovor Er Srbije, Turkiš erlajnsa i turskih vazduhoplovnih vlasti oko reciprociteta koji je garantovan međudržavnim sporazumom, još nije postignut.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

21:50

Default images

Zato Ministarstvo saobraćaja još ne daje zeleno svetlo Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije da izda dozvole turskim avio-kompanijama za 194 čarter leta tokom ove letnje sezone, iako se bliži Sajam turizma, pišu Novosti.

List navodi da je naša nacionalna aviokompanija "oterana“ sa "Ataturka“ - glavnog aerodroma u Istanbulu, jer joj je ponuđeno nepovoljno vreme sletanja i poletanja. Zato saobraća samo do vazdušne luke na azijskoj strani Istanbula - "Sabiha Gokčen“, koja je uglavnom rezervisana za niskotarifne avio-kompanije. To znači da reciprociteta nema, jer turski prevoznici imaju tri puta više letova nedeljno od "Er Srbije“, a takođe i slotove koji im odgovaraju.

Inače, kako podseća list, iz godine u godinu ponavlja se problem čartera za Tursku. Prvi put turski prevoznici zatražili su od vazduhoplovnih vlasti Srbije dozvolu za čartere 2008. godine. Tada su se srpske vazduhoplovne vlasti i "Jat ervejz“ borile činjenicom da reciprocitet važi u redovnom saobraćaju, a da je praksa da turiste do željenih destinacija prevozi domaća avio-kompanija. Ipak, postignut je dogovor i turski prevoznici dobili su dozvolu.

Narednih godina bilo je manje problema za turske prevoznike pošto nacionalna avio-kompanija zbog nedostatka aviona nije mogla da obavlja čartere u punom kapacitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: