"Napuštamo velike proizvođače"

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da je cilj Strategije razvoja agrara razvoj malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.02.2014.

14:39

Default images

Kako je istakao, ta preduzeće će morati da unaprede svoju proizvodnju jer jedino tako mogu da izađu na kraj sa konkurencijom iz Evropske unije.

“Polako napuštamo velike proizvođače jer smatramo da oni sami mogu da se nose sa konkurencijom”, rekao je Glamočić novinarima u Kruševcu posle predstavljanja Nacrta strategije razvoja poljoprivrede.

On je dodao da Srbija ima veliki broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja uglavnom imaju lošu produktivnosti i lošu strukturu, te da se to u narednom periodu mora promeniti, istakavši da je Nacrtom strategije definisan i predlog reformi koje treba uraditi u ovom sektoru.

“Na prvom mestu imamo definisane budžetske podsticaje, šta je to što treba da se popravi u ambijentu da bi poljoprivreda mogla da se razvija, koji su to zakoni koji treba da se donesu, poprave, i da omoguće razvoj poljoprivrede, ali da bi se to sprovelo poljoprivrednici moraju da unaprede nivo obrazovanja i uvedu nove tehnologije”, poručio je Glamočić.

Na primedbu poljoprivrednika da “nije isto baviti se poljoprivredom u Vojvodini i u južnoj Srbiji”, Glamočić je odgovorio da je u strategiji upravo sagledana realnost, kao i da su utvrđeni načini da se ti problemi reše.

Upitan koliko su domaći proizvođači zaštićeni u liberalizaciji sa Evropskom unijom (EU), Glamočić objašnjava da smo, kako je rekao, liberalizaciji izloženi godinama i “da se svake godine za neki procenat skidaju carine”, ali da do sada nijedan pokazatelj ne govori da je naša poljoprivreda bila ugrožena.

“Jedini način da se izborimo sa konkurencijom jeste da radimo bolje, da uvedemo nove tehnologije, a poljoprivrednicima možemo da obećamo da ćemo im u tome pomoći“, dodao je.

Poljoprivrednici, primetio je ministar, očekuju da strategija donese šta, gde i kako proizvoditi, ali ona, kako je rekao, ne može dati odgovore na ta pitanja već donosi okvir za buduće stvari u poljoprivredi.

“Oni sami moraju doneti odluku u šta će ulagati, a mi ćemo im stvoriti stabilnu situaciju za ulaganja”, poručio je ministar i naglasio da je neophodno nastaviti sa daljom borbom protiv korupcije i kriminala kako bi se stvorili uslovi za privlačenje investicija.

Pored strategije koju će, kako očekuje, usvojiti nova Vlada, ministarstvo će doneti i dva nacionalna programa razvoja – za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: