Srbija: Nezaposlenost zaustavljena

Pozitivno je što je u Srbiji zaustavljen rast stope nezaposlenosti i što su usvojeni zakonski okviri koji mogu pozitivno da utiču na tržište rada.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.02.2014.

11:53

Default images

Međutim, nezaposlenost je i dalje velika i to je jedan od gorućih problema u zemlji, a na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u svakom trenutku ima oko 200.000 mladih, a 130.000 od tog broja, kako je rečeno, nemaju nikakvo radno iskustvo.

Od prijavljenih u evidenciju NSZ, oko 30 odsto su osobe bez kvalifikacija. Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović rekao je da je prema istraživanjima iz oktobra 2013. godine stopa nezaposlenosti pala na 20,1 odsto što je za oko četiri procenta manje u odnosu na anketu iz aprila prošle godine.

"Ni sa tim procentom ne možemo biti zadovoljni, jer je i dalje velika nezaposlenost, ali je za blagi optimizam da smo trend rasta nezaposlenosti uspeli da zaustavimo i u nekim periodima smanjimo", rekao je Martinović na seminaru "Inovativne mere usmerene ka uključivanju različitih ranjivih grupa na tržištu rada" u Palati Srbija.

On je dodao da je Srbija ustanovila institucionalni i zakonski okvir koji u narednom periodu može pozitivno da utiče na tržište rada, a rekao je i da su doneti zakoni usklađeni sa evropskim tekovinama.

Međutim, kako je istakao, uvek nedostaju sredstva za posticanje mera za aktivno zapošljavanje, a dobro je što se veliki broj lokalnih samouprava uključio u rešavanje problema nezaposlenosti.

U narednom periodu, dodao je Martinović, treba odgovoriti na demografske izazove koji se ogledaju u depopulaciji stanovništva, ekonomske migracije u nerazvijenim i prigradskim područjima, rešiti problem nedostatka infrastrukture za pokretanje privrednog razvoja u nerazvijenijim područjima...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: