"Utva" se sprema za "Mubadalu"

Pančevačka "Utva" sprema se za proizvodnju delova za "Erbas" i "Boing", javlja RTS. "Mubadala" najavila početak proizvodnje u junu.

Izvor: RTS

Utorak, 14.01.2014.

15:35

Default images

U pančevačkoj fabrici aviona "Utva", koja je u procesu restrukturiranja, užurbano pripremaju svoje pogone za početak proizvodnje delova za avione "Erbasa" i "Boinga". Kompanija "Mubadala" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najavila je u junu početak rada i zapošljavanje novih radnika.

Zaposleni u fabrici aviona "Utva" spremno dočekuju investiciju, od koje zavisi dalji opstanak preduzeća. Iz kompanije "Mubadala" su najavili da od juna ovde žele da proizvode limene avio-delove za Boing i Erbas u vrednosti od 400 miliona evra godišnje.

Budući partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata obišli su proizvodne pogone i zadovoljni su zatečenim stanjem, jer "Utva" poseduje 20 000 kvadratnih metara pokrivenog prostora i infrastrukturno potpuno opremljene hale.

Milan Janković, koji već četiri decenije radi u pančevačkoj fabrici aviona, kaže da se radnici ne plaše novih izazova.

"Imamo dosta radnika sa bogatim radnim iskustvom i već smo radili i za mlazne i za putničke avione, i nema posla koji bi nas mogao da uplaši", kaže Milan Janković.

U pančevačkoj "Utvi" trenutno je zaposleno 258 radnika, a ako se svi planovi ostvare, u narednih godinu dana ovde bi posao trebalo da dobije još stotinu ljudi, kaže direktor ovog preduzeća Tomislav Bjelogrlić.

"Sa novom investicijom rešili bismo problem opstanka firme, što je za nas najvažnije. Imamo tradiciju dugu 76 godina, dobru lokaciju, stručne ljude i to je sve ono što investitoru treba za budući posao, a najbitnije je da se obezbede i nove mašine koje su mnogo brže od sadašnjih radi postizanja bolje ekonomičnosti", kaže direktor "Utva aviona" Tomislav Bjelogrlić.

"Utva" je bombardovana 1999. godine i tada je veliki deo pogona uništen, ali ako bude trebalo, i ovaj deo fabrike može vrlo brzo da se obnovi.

U poslednjoj deceniji zaposleni u fabrici aviona "Utva" preživljavali su zahvaljujući izgradnji aviona "Lasta" za iračku vojsku i saradnji sa našim Ministarstvom odbrane. Uz "Mubadalu", ovde veruju da će izbeći stečaj i da će moći normalno da žive od svog rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: