EDB: Računi veći zbog potrošnje

Povećani decembarski računi za struju posledica su veće potrošnje zbog verskih i državnih praznika u tom mesecu i dužeg obračunskog perioda, navode EPS i EDB.

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2014.

12:09

Default images

Na šalterima elektrodistribucija u Srbiji povećan je broj građana koji se žale na iznos decembarskih računa za struju.

Portparolka Elektrodistribucije Beograd (EDB) Sandra Alagić kazala je agenciji Beta da je potrošnja struje u decembru tradcionalno najveća u godini i da su računu veći od 20 do 30 odsto.

"EDB je u decembru 2013. povukla 30,33 odsto više struje od Elektromreže Srbije (EMS) nego u novembru", kazala je ona i dodala da to oslikava veću potrošnju na teritoriji Beograda.

Alagićeva je kazala i da je uobičajeno da se u januaru poveća broj žalbi građana na račune.

"Svakog januara je ista slika, gužve na šalterima jer su računi za struju veći", kazala je Alagićeva i istakla da je broj šaltera povećan i da će EDB uvažiti svaku reklamaciju potrošača ako je opravdana.

Kako su agenciji Beta kazali u EPS-u, u novembru 2013. godine u Srbiji je potrošeno 2,98 milijardi kilovat-sati, dok je u decembru 2013. godine potrošnja dostigla 3,61 milijardu kilovat sati, što je povećanje od 21 odsto.

"Ključni razlozi za veću decembarsku potrošnju su niže temperature i hladnije vremenske prilike u decembru nego u novembru, kao i veća dnevna potrošnja za slavu Svetog Nikolu i novogodisnje praznike u poređenju s prosečnom dnevnom potrošnjom", kazali su u EPS-u.

Kako su dodali, period očitavanja potrošnje za decembar je duži zbog praznika i iznosi i do 33 dana, dok je period očitavanja za novembar bio 30 dana.

U EPS-u su kazali i da je potrošačima poslato 216.469 upozorenja o dugovanjima i da je izdato 72.508 naloga za obustavu isporuke električne energije.

Crveno upozorenje koje znači opomenu pred isključenje u roku od 15 dana ako se račun ne plati, dobijaju građani sa dugom iznad 10.000 dinara i preduzeća sa dugom većim od 100.000 dinara.

Kako su podsetili, za dugovanja nastala posle 1. jula 2013. prema EPS Snabdevanju ne postoji mogućnost reprograma, a za ranije nastala dugovanja koja nisu reprogramirana ili su raskinuti ugovori o reprogramu biće pokrenut postupak prinudne naplate.

Sporazum o reprogramu duge do sada je raskinut kod 5.995 kupaca, kazali su u EPS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: