Aerodromi u Srbiji:Let za budućnost

U Srbiji postoje ukupno 23 aerodroma od kojih su samo dva međunarodna – u Beogradu i Nišu.

Izvor: B92

Subota, 04.01.2014.

15:22

Default images

Najviše interesovanja za međunarodne letove, ima aerodrom Morava u Kraljevu, koji, međutim, još uvek nije otvoren za civilne letove.

Pored Kraljeva, u centralnoj Srbiji ideju o izgradnji aerodroma imaju Kragujevac i Jagodina, a B92 je proveravala koliko je realno da do toga i dođe.

Pista za lake avione u Jagodini mogla bi da preraste u aerodrom. U aero-klubu koji ima dozvolu za sportske i školske avione smatraju da je ovo letelište nukleus budućeg aerodroma, koji je ovom gradu potreban, pre svega kako kažu, zbog privrede i turizma.

"Svi ti investitori koji ulažu svoj kapital hoće taj svoj kapital i da kontrolišu. Najbolji način i najbolja komunikacija je vazdušnim saobraćajem. Zato je vizija Dragana Markovića Palme i njegova ideja da ovaj aerodrom preraste u jedan poslovno-sportski aerodrom gde će nebo da bude otvoreno kao u celoj Evropi", kaže Miladin Stevanović, predsednik Aerokluba

I dok prvi čovek Jagodine kaže da je rano da se govori o ovoj zamisli, jer će do njene realizacije proteći bar još dve godine, građani sa kojima smo razgovarali pozdravljaju ovu ideju.

Pre pet godina i Kragujevac je imao slične planove. Međutim, auto-put za sada je prioritet. Potreba zbog “Fijata” i međunarodnih sportskih takmičenja koja zahtevaju aerodrom u krugu od 50 kilometara postoji, ali će izgradnja vazdušne luke morati da sačeka neke bolje dane.

"Pošto je ekonomska kriza protresla čitav svet, a Srbiju poprilično u ovoj situaciji to nije realno, ali ja mislim da jerealno da taj plan u narednih pet godina realizujemo, a očekujemo i značajnu podršku od Vlade republike Srbije", kaže Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

S druge strane, aerodrom Morava u Kraljevu, otvoren za civilne letove pre dve godine i dalje čeka.

Aerodrom Morava još uvek nije priveden nameni, zato što još nisu ispunjeni uslovi za njegovo korišćenje u javnom vazdušnom saobraćaju. Nisu izgrađeni svi planirani objekti, nisu osposobljene površine za kretanje vazduhoplova (poletno-sletna staza i rulne staze), nisu formirane, opremljene i osposobljene aerodromske službe, i drugo.

Kada će aerodrom Morava biti osposobljen za civilne letove, međutim, nismo uspeli da saznamo ni u Ministarstvu odbrane koje od 2010. rukovodi njegovom konverzijom, niti u Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: