Grad koji je budući lider Srbije

Strana ulaganja u Jagodini premašila su 200 miliona evra, kaže predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma.

Izvor: B92

Subota, 04.01.2014.

14:27

Default images

On je dodao da je siguran da će za godinu-dve Jagodina biti prvi grad u Srbiji po ostvarenom deviznom prilivu.

Ističući da je Jagodina lider u dovođenju stranih investitora i da će istom dinamikom nastaviti i sledećih godina, Marković je podsetio da je do sada u taj grad došlo šest kompanija iz Italije i jedna iz Rusije.

U 2013. zaposleno je oko 2.200 ljudi, a ove godine samo u fabrikama stranih investotora zaposlenje će naći 3.000 Jagodinaca, istakao je Marković u izjavi Tanjugu.

Tako će, prema njegovim rečima, fabrika "Aunde" za proizvodnju sedišta za automobile, koja počinje sa radom krajem januara, zaposliti više od 200 radnika, a u istom peridu proizvodnju će pokrenuti i italijanska fabrika kuhinjskog nameštaja "Gruppo Turi" gde će posao naći 250 radnika.

Krajem januara ili početkom februara, proizvodnju sedećih garnitura započeće fabrika kompanije "Sofalive" iz Altamure, u zakupljenom prostoru od 3.000 kvadratnih metara i zaposliti oko 150 radnika, najavio je Marković, dodajući i da će šoping centar "ViVO" , najveći tržni centar u ovom delu Srbije, koji se prostire na 10.000 kvadratnih metara, biti završen 15. juna i u njemu raditi 300 radnika.

Pored toga, fabrika "Vibac", najveća investicija prošle godine u Srbiji od 70 miliona evra, trebalo bi da bude završena u avgustu naredne godine i u njoj će biti zaposleno 450 radnika, dok će fabrika "Nort karton" ruske kompanije biti završena u junu 2015. i u njoj će raditi više od 250 radnika.

"Sve ove italijanske kompanije i ruski 'Nort karton' sa nama imaju ugovore o izgradnji, grade ili su pri završetku izgradnje fabrika", rekao je Marković i najavio izgradnju Fabrike za preradu mleka i proizvodnju sira italijanske kompanije "Dalla Valentino" iz Varone.

Objašnjavajući lidersku poziciju Jagodine u dovođenu stranih investitora Marković kaže da to mogu zahvaliti privrednim delegacijama iz Srbije koje su obilazile gradove Evrope u potrazi za investitorima.

Zahvaljujći tim posetama, investitori su došlu i u Batočinu i počeli izgradnju fabrike, sklopili poslovnu i trgovinsku saradnju sa Fabrikom "Ravanica" iz Chuprije, "Prvom petoletkom" iz Trstenika, proizvođačima džinsa iz Novog Pazara i drugima, podseća Marković. Govoreći o zapošljavanju, Marković je istakao da je Jagodina s obzirom na broj stanovnika, sigurno grad u kojem je prošle godine najviše ljudi našlo posao, ali i ocenio da država ne treba da ukida subvencije prilikom zapošljavanja jer, kako kaže, subvencije države dobilo je više domaćih, nego stranih firmi.

Jagodina je, kako kaže, "jedini grad u Srbiji gde odbornici ne primaju naknade, članovi Gradskog veća takođe, jedini grad u Srbiji gde opštinske automobile koriste građani, a ne političari".

"Poslednjih devet godina đaci i penzioneri u Jagodini ne plaćaju prevoz, učenici četvrtog i osmog razreda osnovne škole o trošku grada idu na letovanje u Crnu Goru, a maturanti srednjih škola u Grčku", rekao je Marković.

Kada je reč o borbi protiv "bele kuge", on je podsetio da je tokom 2012. svaka porodica za novorođeno dete dobijala 1.200 evra, prošle godine po 200 evra, a da su poslednjih pet godina, trudnice i porodilje koje nisu zaposlene, dobijale mesečno po 12.000 dinara iz gradskog budžeta.

"Đacima prvacima, prilikom polaska u školu dajemo po 8.000 dinara, a najsiromašnijima i rančeve sa kompletnim školskim priborom. To je urodilo plodom, pa su tako u Jagodini upisana dva odeljenja đaka prvaka više nego prošle godine, a grad je, po poslednjem popisu, uvećan za novih 400 porodica", istakao je Marković.

On je napomenuo da se iz gradskog budžeta obezbeđuju i lekovi za najsiromašnije građane. Podsećajući da svakog poslednjeg petka u mesecu, prima od 1.200 do 1.400 građana, koji dobiju pomoć od 2.000 do 5.000 dinara, Marković je rekao da je broj onih koji dolaze zbog socijalne pomoći iz meseca u mesec sve manje, jer se veći deo njih zaposlilo u novootvrenim fabrikama i preduzećima.

Sva socijalna davanja ostaće i u 2014. godini, ali će se kriterijumi promeniti, kaže Marković, napominjujući da će novčana sredstva dobijati samo najugorženiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: