15 zakona za Krstićevu jednu platu

Za ukidanje tri novčane naknade, koje prima ministar finansija Lazara Krstrić, uz redovnu ministarsku platu, potrebno je promeniti 15 zakona.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.01.2014.

21:28

Default images

Vlada Srbije je obećala da će do 1. juna promeniti zakonske propise kako bi se ukinula praksa da državni službenici primaju više mesečnih plata.

Kako je večeras prenela RTS, pored ministarske plate, ministar Krstić je stupanjem na dužnost dobio naknade kao predsednik Upravnog odbora za osiguranje depozita i za članstva u upravnim odborima Fonda za razvoj i Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Sve plate, osim ministarske od 99.000 dinara, Krstić je vratio u budžet, a kako je rekao, to mu je bilo jednostavnije nego da menja zakone.

"Pošto sam uzeo i uplatio na račun budžeta svoje plate, koje su van ministarske, to ne rešava problem. Vi imate neke ljude koji sede na nekoliko odgovornih pozicija i za neke od tih odgovornih pozicija ima smisla da se prima više plata, ali isto tako imate izvrgavanja sistema gde neki ljudi zarađuju 100 odsto na jednom mestu, a 100 odsto na nekom drugom mestu. To je nešto što ne bi smo smeli da dozvoljavamo", rekao je Krstić.

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je u određenim zakonima precizirano da u nekim javnim preduzećima, agencijama i drugim državnim telima, predviđeno da za predsednike i članove u upravnim odborima i nadzornim telima moraju da budu postavljeni ministri iz određenih resora i ukazao da je to nemoguće promeniti bez promene tih zakona.

U slučaju ministra Krstića, postoji 15 zakona koji regulišu članstvo ministra finansija u upravnim odborima i nadzornim odborima, a prema navodima iz Ministarstva pravde i državne uprave, potrebno je da svako ministarstvo izmeni zakone koji to predviđaju.

Dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Ana Trbović ocenila je da je rešenje da se ministarske plate povećaju i budu adekvatne za posao koji obavljaju, a da oni posao u upravnim i nadzornim odborima obavljaju bez naknade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: