Ko će radnu knjižicu dobiti nazad?

Ova godina, po mnogima će biti prelomna za zaustavljanje pada i opstanak srpske privrede.

Izvor: B92

Petak, 03.01.2014.

16:09

Default images

Ipak mnogima donosi i novu strepnju jer se 2014. očekuje novi, možda poslednji veći otpuštanja u javnom i privatnom sektoru.

Čim prođu praznici mnoge će zaboleti glava. Ali ne od preteranog slavlja već kako zadržati posao ili što je još teže naći novi.

Kada se bude rešavala sudbina velikih javnih sistema kao što su Železara Smederevo , Galenika, ili FAP nekima će biti vraćena radna knjižica. Koliko će takvih biti niko ne može da predvidi ali se očekuje da će ih biti više destina hiljada.

U ministarstvu privrede ne očekuju velika otpuštanja ako se donese zakon o radu po ugledu na EU, smanje nameti na najniže plate i počne reforma javnih preduzeća.

"Da bi ste vi postavili privredu na noge potrebno je još neke stvari uraditi koje se planiraju za 2014. Kada se te stvari urade i ako se urade 2014. bi zaista mogla biti poslednja teška godina. U 2014. ćemo imati najverovatnije blagi pad zaposlenosti, ali ne nikakvu katastrofu kako nam najavljuju kočničari reformi", kaže Aleksandar Stevanović savetnik u Ministarstvu privrede.

I u privrednoj komori čekaju nova otpuštanja, bez obzira na nade Vlade i MMF-a u blagi oporavak srpske privrede.

"U narednoj godiuni svakako možemo očekivati nešto veći odliv radnika iz proble, matičnih kompanija. Ali ti radnici ni do sada formalno iako su bili zaposleni nisu proizvidili dodatu vrednost i nisu imali ukupni efekat na privredu Srbije", kaže Željko Sertić predsednik Privredne komore Srbije.

Ni za privatni sektor prognoze nisu sjajne, pre svega zbog očeivanog pada prometa i kupovne moći. Prema nezvaničnim prognozama u privatnom sektoru koji treba da bude oslonac srpske privrede očekuje se da bi bez posla moglo da ostane između 10 i 20 odsto zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: