Blogeri u Srbiji zarađuju i 5.000 €

Sve češće se u svakodnevnim razgovorima postavlja pitanje da li se u Srbiji može živeti od vođenja bloga i koliko zaista blogeri zarađuju?

Izvor: eKapija

Subota, 21.12.2013.

09:49

Default images

Jedan od blogera, Dragan Varagić u jednom svom postu navodi zaradu modne blogerke Zorane Jovanović koja od samih blog postova mesečno zarađuje između 1.000 i 5.000 evra u zavisnosti od broja klijenata tog meseca.

"Cena za link u postu ide do 500 evra, a cena za kompletno brendirani post iznosi do 1.000 evra. Ona dnevno radi na blogu između 5 i 10 sati, od čega pola vremena troši na emejl poruke i komentare na blogu i Facebook"-u", navodi Varagić.

Varagić kaže da je ipak u Srbiji mali broj blogera koji zarađuju direktno od blogovanja na srpskom jeziku tako da prodaju neki vid oglašavanja, mnogo je veći broj blogera koji imaju posredne finansijske koristi od bloga, i taj broj nije dvocifren.

Blogom do novih poslova

Foto: (sxc.hu)
Za blogerku Draganu Đeramnović, 2008. godina bila je prekretnica profesionalnog razvoja, jer je upravo tada počela da piše svoj blog.

Sagovornica "eKapije" navodi da je sigurna da se u Srbiji može živeti od pisanja bloga. Može se živeti od plaćenih postova sasvim solidno, ali što je mnogo važnije, blog može doneti poslovne prilike za zaradu i na posredan način, tvrdi Đermanović.

"Ja nisam nikada napisala naručen tekst niti naplatila nekome post koji sam pisala, ali sam zaradila više nego dovoljno za pristojan život zahvaljujući prilikama koje mi je blog napravio. Ključno je da je blog kvalitetan u kontinuitetu. Osrednji blogeri ne mogu zarađivati od pisanja na svom blogu, mogu jednom zaraditi, ali za zarađivanje je potreban kvalitet", kaže Đermanović i dodaje da su u tom slučaju brojke od 1.000 do 5.000 evra mesečno sasvim realne.

S obzirom na to da nije krenuo da piše blog zbog novca Miloš Petrović je prezadovoljan svime što mu je blog do sada doneo - najpre puno dobrih kontakata i poziva da bude predavač, a onda je stekao "ime u blogosferi, a delom i konstantan priliv".

"Može se živeti od pisanja bloga, ali je potrebno vreme i prava niša. Pomenuta cifra od 5.000 evra nije realna. Do 1.000 evra je nešto realno, ali ako ste top bloger u pravoj niši gde je puno publike i dosta para. Treba razmišljati i globalno", tvrdi Petrović.

Nakon diplomiranja na Fakultetu političkih nauka i upisivanja master studija na Fakultetu bezbednosti, Branislavi Antović, "falilo je malo prakse za prste". Kako na sve njene optimistično poslate mejlove sa radnom biografijom, nije dobila čak ni odgovor, pokretanje modnog bloga se nametnulo kao logično rešenje. Danas, više od 3 godine od tog trenutka kaže da joj je blog osim materijalne obezbedio i profesionalnu satisfkaciju, jer je sva svoja novinarska angažovanja ostvarila upravo zahvaljujući blogu.

"Govoreći iz svog iskustva, i uz žaljenje, moram da konstatujem da je u Srbiji i dalje nemoguće živeti od bloga. Sa druge strane istina je da se od bloga može poprilično zaraditi. Verujem da zvučim kontradiktorno, ali objasniću. Zarada u modnom blogingu dolazi na mahove, u zavisnosti od toga koliko imate saradnji u mesecu", objašnjava sagovornica "eKapije".

Sponzorisanje postova

Jedan od načina zarade na blogu su sponzorisani tekstovi. U Srbiji cene reklamiranja putem sponzorisanih tekstova ili banera se uglavnom kreću od 20, 30 evra do 200, 300 rvra, što zavisi od posećenosti bloga i vidljivosti na društvenim mrežama.

Prema Varagićevim rečima, sponzorisani blog postovi su način kako blogeri koji žele da zarade od blogovanja to mogu i ostvariti. Blogovi se ne mogu porediti sa veoma posećenim veb sajtovima po broju poseta, što znači da klasični baneri uglavnom nisu isplativi oglašivačima na blogovima.

"Sa druge strane, sponzorisani tekstovi koje kreiraju blogeri mogu da imaju veliku vidljivost, naročito ako se se dobro prošire preko društvenih mreža. Osnovna karakteristika ovakvih tekstova jeste da su zanimljivi i korisni, za razliku od klasičnih sponzorisanih tekstova koje možete pronaći u klasičnim medijima", objašnjava Varagić.

I Miloš Petrović smatra da su sponzorisani postovi apsolutno legitimna stvar.

"Nije poenta samo u novcu već u brendu koji se promoviše. Ne mogu da promovišem nešto što smatram da ne vredi ili mi nije interesantno. Cena varira zavisno od toga šta se i na koji način promoviše. Cena nije fiksna i kreće se od 100 do 500 evra po blog postu".

Iako nikada nije naplatila nijedan spozorisani post niti je napisala naručen tekst, Dragana Đermanovcić, takođe smatra da su sponzorisani blog postovi ili naručeni tekstovi savim legitimna stvar kod nas i u svetu.

"Dokle god bloger odgovara vašoj ciljnoj grupi i vidno ističe da je post naručen, nema problema. Naručeni post u zavisnosti od nekoliko faktora plaćamo između 50 i 200 evra neto. Kvalitetan bloger uvek želi da napiše dobar post na aktuelnu temu, ako je za to i plaćen – duplo dobro. Sve dok je proces transparentan "sponzorisani postovi" imaju smisla".

Blogeri u svoj rad na blogu ulažu mnogo truda i vremena i logično je da će jednog trenutka poželeti da taj trud i vreme i monetizuju, a sponzorisani postovi su samo jedan od načina za to, smatra Branislava Antović.

Još jedan od načina zarade su društveno odgovorne akcije čiji je cilj da poveća broj blogera koji mogu da žive od blogovanja.

U osnovi, blogeri se ne prijavljuju posebno da bi učestvovali u ovom tipu akcija, već je potrebno da njihov rad bude vidljiv na društvenim mrežama, naročito na "Facebook"-u i "Twitter"-u. Tokom naredne godine, u tri termina biraće se po jedan blog iz jedne države/regije, ako kompanija nastavlja ovu akciju. Blogeri se nadaju da će se mogućnosti na zaradu preko blogova proširiti, i to uvođenjem tipova promocije koji do sada nisu bili naročito isplativi kod nas i poeučuju da "na blogerskom vebu ima mesta za sve".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: