Sindikati pišu svoj zakon o radu

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da sindikati pripremaju svoju verziju zakona o radu.

Izvor: Beta

Petak, 29.11.2013.

09:08

Default images

"Pošto vidimo da se donosi neoliberalan zakon koji je poguban za zaposlene u Srbiji, mi pripremamo predlog zakona koji ćemo ponuditi na Ekonomskom savetu" , rekao je Orbović za RTS.

On je rekao da će u predlogu zakona biti zaštićena prava radnika u odnosu na ono što je sada predloženo gde se sva prava zaposlenih gube.

"U našem zakonu neće biti Agencije za zapošljavanje, niti smanjivanja prava zaposlenih", kazao je Orbović.

Orbović je ocenio da se o izmenama Zakona o radu koje priprema Vlada Srbije ni njeni predstavnici nisu saglasili i podsetio da zakon treba da izradjuje samo jedno ministarstvo - Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Upitan o ostavci ministra privrede Radulovića koju su sindikati tražili, rekao je da se ne radi protiv ministra, već protiv predložene izmene zakona i njegovog plana za preduzeća u restruktuiranju.

"Ministar Radulović nije čovek koji je spreman za razgovore i dogovore, on pokušava da iz kabineta rešava pitanja ne gledajući niti ljude niti njihove privatne živote niti probleme koje imaju, nego posmatrajući brojeve i lične karte", kazao je Orbović.

Kako je ocenio, treba razgovarati sa ljudima koji u tim preduzećima rade i dodao da su sindikati "svesni da postoje i preduzeća koja su dovedena do stanja da se moraju ugasiti". Srpski sindikalni front, koji okuplja četiri sindikalne centrale, neće pristati na predložene izmene Zakona o radu, jer umanjuje radnička prava, izjavio je danas predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović.

On je agenciji Beta rekao da Srpski sindikalni front traži od Vlade Srbije da odustane od predlozenih izmena i da se formira nova radna grupa, u koju bi bili uključeni svi relevantni predstavnici sindikata i poslodavaca, koja bi krenula u izradu novog modernog zakona o radu, koji će biti prihvatljiv za sve.

"Možemo razgovarati o tome da se napravi novi zakon koji će biti prihvatljiv za sve, a ne samo za strane investitore i domaće poslodavce", rekao je on.

Prema recima Cvetanovića, 70 odsto odredbi u predlogu izmena postojećeg Zakona o radu, koje gura Vlada Srbije, se odnose na smanjenje prava radnika.

"Ovo što se radi je za nas nešto što je na silu i nećemo prihvatiti ovakav predpog zakona ni u kom slučaju", rekao je predsednik KŠ, koja je članica Srpskog sindikanog fronta.

Cvetanović je dodao da su predstavnici tog fronta juče učestvovali na sastanku sa ministrom privrede Srbije Sašom Radulovićem i da očekuju da Vlada sagleda sve elemente vezane za izmene Zakona o radu ia prihvati mišljenja sindikata da treba da odustane od usvajanja tih izmena.

U Sindikalnom frontu su Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" i Industrijski sindikat Srbije.

Ti sindikati nisu u Radnoj grupi za izmene Zakona o radu, u kojoj su bili dve reprezentativne sindikalne centrale Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost", koje su istupili iz tog tela 21. novembra nezadovoljni odnosom socijalnih partnera.

Ministar privrede Srbije Saša Radulović organizvao je juče sastankak o preduzećima u restrukturiranju i o izmenama Zakona o radu s predstavnicima 27 sindikata, ali bez učešća jedine dve reprezentativne sidikalne centrale.

Predsednici SSSS i UGS "Nezavisnost", LJubisav Orbović i Branislav Čanak, odbili su da učestvuju na sastanku uz obrazloženje da Radulović "omalovažava i obesmišljava ulogu reprezentativnih sindikata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: