Ko je lobirao za Vršačke vinograde?

Dinkić tvrdi da su saradnici Nikolića vršili pritisak da se potpiše ugovor o prodaji Vršačkih vinograda. Kabinet predsednika:Pritisak bio iz Dinkićevog kabineta

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.11.2013.

23:26

Default images

Bivši ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić tvrdi da su saradnici predsednika Srbje vršili pritisak da se potpiše štetan ugovor o prodaji vršačkih vinograda, a iz kabineta Tomislava Nikolića uzvraćaju da je pritisak vršen iz kabineta Dinkića, koji treba da bude predmet istrage

Dinkić u intervjuu za Politiku kaže da je početkom avgusta po njegovom nalogu Agenciji za privatizaciju poslat dopis kojim je zabranio da se potpiše ugovor sa Guan Nanom i dao nalog da se isprave uočene manjkavosti tog ugovora.

Preporuka MInistarstva je bila da se poništi licitacija ako to kineska strana ne prihvati, a ona nije prihvatila, ali su, kaže Dinkić, na njega kao ministra vršeni politički pritisci da se ugovor sa Kinezima potpiše.

"Iz kabineta predsednika države su zvali više puta da se taj ugovor potpiše zato što je predsednik Nikolić tada putovao u Kinu i mislio je da bi to pomoglo našim bilateralnim odnosima", tvrdi bivši ministar.

Iz kabineta predsednika Srbije kažu da je on zajedno sa svojim saradnicima ukazao vladi na štetnost predloga ugovora o prodaji Vršačkih vinograda kineskoj kompaniji Guan Nan, a da je iz Dinkićevog kabineta vršen je pritisak da se ugovor potpiše i da Dinkić za sopstvenu korupciju optužuje predsednika.

"Iz kabineta tadašnjeg ministra Mlađana Dinkića i zamenice direktora Agencije za privatizaciju vršen je pritisak da se potpiše ugovor zato što je vlasnik kompanije Guan Nan navodno blizak sa državnim rukovodstvom Kine", navedeno je u saopštenju.

Kako se ističe, čak je i pomenuta saradnica Dinkića Olivera Aranđelović, zamenica direktora Agencije za privatizaciju i predsednica Upravnog odbora Vršačkih vinograda, došla u Peking prilikom posete predsednika, pokušavajuci da izvrši pritisak ne bi li se taj ugovor štetan po Srbiju ipak potpisao.

"Gospodin Dinkić danas ima lagodnu poziciju da bez odgovornosti iz opozicije rukovodi poslovima i novcem države sa našim najznačajnijim inostranim partnerom. Umesto toga, on bi trebalo da bude predmet istrage da bi se videlo da li smo u pravu kada smo ga decenijama optuživali za uništavanje svega čega se dotakao", napominju u kabinetu Nikolića.

Na žalost, dodaju, "sada imamo paradoksalnu situaciju da on rukovodi najznačajnijim državnim investicijama i istovremeno za opstvenu korupciju optužuje predsedsednika Republike".

Iz kabineta NIkolića poručuju da predsednik Srbije nema udela ni u jednoj privatizaciji, ili investiciji, izuzev promocije Srbije kao povoljne destinacije za investicije.

"Poznato je javnosti da on ne vrši pritisak ni na koga, već da je sam često predmet pritisaka. Umesto što je toliko posvećen konstruisanju obmana i laži, gospodin Dinkić je trebalo da bude makar malo posvećen stvaranju uslova za bolji život građana, za šta je bio dgovoran kao navodni ekspert", zaključuje se u saopštenju predsednika Srbije.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je početkom ove nedelje da je privatizacija Vršačkih vinograda bila katastrofalna i da Ministarstvo privrede zahteva da se postupak poništi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: