Ne možemo u STO zbog GMO

Ministar trgovine Rasim Ljajić objasnio je za B92 da Srbija nije ispunila uslove za članstvo u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Izvor: B92, Novosti

Utorak, 26.11.2013.

21:34

Default images

Opštepoznata stvar je, navodi ministar za B92, da naša zemlja nema zakon koji je usklađen sa EU i STO koji podrazumeva, podsećamo, promet GMO proizvoda. Ljajić je demantovao napise Novosti da je Srbija "odbijena" i objasnio da se za STO ne aplicira, već da je potrebno ispuniti određene uslove koje u ovom trenutnku naša zemlja, nažalost, ne ispunjava.

Novosti pišu pozivajući se na svoje izvore u Vladi, da je Srbiji STO pokušala da "izađe u susret" time što je bilo dovoljno da izmene zakon o GMO odobri samo Vlada, jer u većini novih članica koje se kandiduju u STO, dozvole prometa GMO mora da odobri i Skupština.

Nema tu automatskog prijema, ni odbijanja, izjavila je za B92 Bojana Todorović, pomoćnica ministra trgovine.

Proces pristupanja i dalje teče i završiče se onog trenutka kad mi sistemski rešimo uslove, što se može dogoditi za nekoliko meseci, izjavila je Todorićeva. "Nije bilo struja u Vladi za GMO, ali je pritisak javnosti bio ogroman. Prvi korak je bio da izbegnemo član zakona kojim se zabranjuje promet GMO, ali bismo kasnije u Zakonu propisali strogu proceduru koju nijedan odsto uvoznika GMO ne bi mogao da ispoštuje. Ispunjenje uslova koji bi zakon odredio bilo bi praktično nemoguće", ističu u Vladi.

Inače, samo 28 zemalja sveta dozvolilo je promet genetski modifikovane hrane. Većina od 159 članica Svetske trgovinske organizacije nije dala "zeleno svetlo" za GMO, a među njima su Norveška, Francuska, Švajcarska, Luksemburg, Grčka, Austrija, Mađarska, Poljska, Bugarska i Irska.

"To što Srbiju neće primiti u STO, nimalo ne treba da nas brine, jer i da su nas primili ne bismo ništa dobili", kaže agroekonomista dr Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Prijem u STO ne donosi veći kreditni rejting, niti bolje uslove od onih koje već imamo. Naime, Srbija ima potpisane bilateralne ugovore sa mnogim zemljama u koje treba da izvozimo hranu poput CEFTE ili bescarinske trgovine sa Rusijom na kojima ćemo zaraditi više nego što bi ikada zaradili u saradnji sa EU, prenose Novosti.

U Srbiji su 83 opštine potpisale Deklaraciju o zabrani GMO hrane. U ostalim opštinama je procedura u toku, a samo je Skupština opštine Kraljevo odbila da o tome raspravlja.

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić rekao gostujući u Vestima B92 da ministarstvo poljoprivrede neće dozvoliti gajenje Genetski modifikovanih proizvoda. Prema njegovim rečima, ne sme da zabrani promet roba, ali će imati regulisane propise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: