Holandija: Stop bonusima za bankare

Holandska vlada je najavila planove za ograničenje bonusa i otpremnina u bankarskom sektoru pogođenom skandalima.

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

19:20

Default images

Vlada, naime pokušava da ukine takozvane "stimulacije za prekomerno rizikovanje".

Izmene propisa, koje tek treba da odobri parlament da bi stupile na snagu 2015, strože su u odnosu na predloženo ograničenje bonusa na nivou EU, ali bi moglo da naiđe na odobravanje u Holandiji, gde su plate bankara na meti oštrih kritika, prenosi Rojters.

"Novi evropski propisi o ograničenju plata ne dosežu dovoljno daleko po mom mišljenju", rekao je holandski ministar finansija Jerun Dajselblum, dodajući da je vreme ogromnih bonusa isteklo.

Vlada planira da bonuse u finansijskom sektoru ograniči na maksimalno 20 odsto ukupne plate bankara, i to bi se odnosilo na sve zaposlene u holandskim finansijskim firmama, uz izuzetke radnika holandskih banaka u EU, čiji bi bonusi iznosili maksimalno 100 odsto plate, a u zemljama van EU 200 odsto.

"U svetu se prevelike stimulacije smatraju jednim od uzroka finansijske krize, jer dovode do neodgovornog ponašanja i preteranog rizikovanja, kao i zanemarivanja interesa klijenata i fokusiranja na kratkoročnu dobit", navodi Dajselblum.

Otpremnine za bankare na visokim pozicijama bile bi ograničene na jednogodišnju platu, budući da su neki od njih uzimali veliki novac, a zatim prelazili na slične pozicije u drugoj banci.

Holandski bankarski sektor je nekada imao više velikih globalnih igrača kao što su ING i ABN Amro, ali je trenutno samo bleda senka nekadašnjeg finansijskog sektora, uz nekoliko hiljada radnih mesta manje i gotovo nepostojeće međunarodne aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: