Država iznajmljuje zemlju za pumpe

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o javnim putevima koje će omogućiti državi da iznajmljuje zemljište za benzinske pumpe.

Izvor: Beta

Utorak, 26.11.2013.

16:22

Default images

Benzinske pumpe, umesto da budu prateći objekti, postaće sastavni deo javnih puteva.

Prilikom izgradnje novih puteva u planiranju i eksproprijaciji biće predviđena mesta za buduće benzinske stanice, a država će na licitacijama izdavati te lokacije naftnim kompanijama.

Država će u kontinuitetu dobijati naknadu od iznajmljivanja zemljišta koja će moći da se koristi za održavanje puteva, a moći će i da kotroliše tačke gde se nalaze benzinske pumpe, čime će se povećati bezbednost.

Izmenama Zakona o javnim putevima, naftovodi i cevovodi za gotove proizvode tretiraće se kao infrastrukturni sistemi. Usvojen je i Zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice koji predviđa čitav niz mera iz oblasti bezbednosti u skladu sa evropskim direktivama iz oblasti bezbednosti u železničkom saobraćaju.

Poslove iz oblasti bezbednosti obavljaće postojeća Direkcija za železnice koja obavlja poslove regulatornog tela i tela za licenciranje na železnicama.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o pomorskoj plovidbi koje, prema rečima predlagača, treba da unaprede i prava i zaštitu pomoraca, a najvažnija promena je uvođenje licenciranja agencija koje posreduju u zapošljavanju pomoraca.

Agencije će morati da imaju sklopljenje ugvore sa pomorskim kompanijama, proviziju će naplaćivati od kompanija a ne od pomoraca i pomorci će morati da imaju plaćeno osiguranje.

Srbija ima oko 5.000 pomoraca koji rade na stranim brodovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: