Stroža kontrola za robu iz Kine

Posle Poreske uprave, i carina najavljuju strože kontrole robe koja stiže iz Kine.

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

16:01

Default images

Povećan uvoz kineske robe, koja posle istovara u riječkoj ili koparskoj luci ulazi u Srbiju, neophodna je zato što je utvrđeno da je njena realna vrednost nekoliko puta veća od prijavljene.

Državne institucije ne nameravaju da spreče uvoz kineske robe, već žele da efikasnije pune budžet. Oko četiri sata traje istovar ogromne količine robe, za koju je praksa pokazala da je često predmet zloupotreba i kršenja carinskih propisa.

Pojačana kontrola na licu mesta utvrđuje da li je ono što je navedeno u papirima usklađeno s onim što se nalazi u kutijama. Robi se određuje vrednost, a na osnovu vrednosti carina. Uz sitne i krupnije, slučajne ili namerne greške i neistine iz Kine u Srbiju stiže veoma raznovrsna roba.

"Najviše je uvezeno tehničke robe i tehničkih uređaja iz Kine, zatim porizvoda od gvođža i čelika pa tek onda dolaze tekstil i obuća. I igračke odnosno rekviziti za novu godinu. Imajući u vidu da se radi o robi koja se doprema pre svega u rasutom stanju i koja nije adekvatno upakovana u cilju utvrđivanja stvarne količine robe i sravnjenja robe sa prijavljenim podacima iz priložene dokumentacije neophodnoje izvršiti detaljan pregled robe“, kaže Duško Marinković zamenik direktora Uprave carina.

Prema podacima carine, 2012. iz Kine je u Srbiju uvezeno 190 hiljada tona robe u vrednosti od oko pola milijadre evra. 2013. je uvezeno nešto više od 160.000 robe, za oko 440 miliona evra, a godina još nije završena. Pri carini se naplaćuje i PDV po stopi od 20 procenata. Ostvareni promet, prolazak kroz kasu, evidencija i plaćeni porezi u nadležnosti u Poreske uprave. Posle turističkih centara, manifestacija, kafića i splavova na red su došle i kineske radnje. Već sama najava da će im poreski inspektori češljati papire bila je dovoljna da u najpoznatije mkineskom tržnom centru svi na par dana zatvore radnje.

"Svako ko primenjuje zakone, ima kasu, evidentira promet nema razloga da se plaši i nema razloga da zatvara radnju, ukoliko se poštuju propisi nema razloga za zatvaranje“, kaže Dragan Agatonović iz sektora za kontrolu Poreske uprave.

U Poreskoj upravi ne određuju rokove do kada će trajati kontrola radnji u kojima se prodaje kineska roba. Carina najavljuje da će biti pooštrene mere i da će ubuduće kineska roba ponovo biti carinjena na samo tri mesta - samo u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: