Bačević: Nikl opasan koliko i voda

Istraživanja nikla nije opasno i obavlja se po "potpuno istom postupku" kao istraživanje vode, tvrdi ministar Milan Bačević.

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

09:32

Default images

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević izjavio je za Radio-televiziju Srbije da će se novi Zakon o rudarstvu naći pred poslanicima Skupštine Srbije do kraja godine.

"Mi želimo da taj zakon učinimo što boljim, da bi se u budućnosti izbegli eventualni nesporazumi koje su proizveli zakoni koje danas imamo na snazi", rekao je Bačević za RTS.

On je kao primer takvog nesporazuma naveo sporenja u javnosti oko istraživanja nikla na teritoriji Trstenika, za koje je kazao da nije štetno po okolinu i da se obavlja po "potpuno istom postupku" kao istraživanje vode.

Prema njegovim rečima, tvrdnje da su geološka istraživanja obavljena 1960-ih godina i da se sada radi o eksploataciji "apsolutna su neistina", a istraživanja pre 50 godina bila su samo preliminarna.

"To su samo osnovna geološka istraživanja kojima su indukovani potencijalni tereni, na kojima je moguće detaljnim istraživanjima, koja treba da se sprovedu, dokazati kolika je koncentracija nikla u jednoj toni te sirovine", rekao je ministar rudarstva.

Bačević je na pitanje da li kompanija "Srbija nikl", koja je dobila dozvolu za istraživanje zemljišta od njegovog Ministarstva, ima pravo da eksploatiše nikl, ministar je kazao da će ona imati to pravo, "ako razultati budu takvi da ima smisla baviti se eksploatacijom".

On je dodao da bi to preduzeće moglo samo da ugovori strateško partnerstvo ili da dobije koncesiju od države, a ne i da postane vlasnik zemljišta.

Bačević je odbacio navode pojedinih medija da je ministarka energetike Zorana Mihajlović mislila na njega kada je izjavila da jedan od ministara u Vladi "radi protiv interesa Srbije", nazvavši ih "medijskim spekulacijama".

"Kao da postoji zla namera kod pojedinaca da sukobe dva ministra koji jako dobro sarađuju. Kada vam ona bude gost, verovatno će moći da vam da objašnjenje na koga je mislila, ali siguran sam da to nisam ja", rekao je ministar rudarstva.

Upitan šta misli o komentarima da se u Vladi, nakon početka gradnja gasovoda "Južni tok" u Srbiji, dešava podela na "prorusku i prozapadnu stranu", on je odgovorio da je "cela vlada na istom zadatku".

Podsećajući da je "Srbija deo Evrope i vodi vrlo teške i mučne razgovore" vezane za pristupanje EU, on je dodao da se "u isto vreme vodi vrlo živa politika sa državama istočne hemisfre", pre svega sa Rusijom i Kinom, ali i ostalim zemljama grupe BRIKS.

To što se neko "sticajem okolnosti i posla više nalazi na istoku ili na zapadu ne znači da je prozapadni ili proistočni ministar", rekao je Bačević.

On je dodao da su se oko projekta Južni tok "lomila koplja u poslednjoj deceniji", jer je dugo favorizovan gasovod Nabuko, isticući da je on bio pristalica Južnog toka i da je to možda razlog što je "bio satanizovan kod dela novina i novinara".

Na pitanje da li će ovaj projekat imati za posledicu i "veću mogućnost uplitanja Rusije" ne samo u ekonomiji, već i u politici, Bačević je rekao da "nema ni jednog velikog projekta bez političkog upliva".

Ocenjujući da u tome nema ničeg negativnog, on je kao slične primere naveo i italijanski Fijat u Kragujevcu i slovenačko Gorenje u Zaječaru.

Bačević je istakao da će Srbija, preko projekta Južni tok, obezbediti energetsku stabilnost na dugi rok i "sjajne finansijske rezultate za naš budžet", i dodao da se zbog toga sad razradjuje ideja da se gasovod okrene i prema jugu - prema Makedoniji, sa jednim krakom prema Kosovu i Metohiji.

Možda to smeta nekome ko je zagovornik neke druge gasne ideje, rekao je ministar, ističući da ne misli ni na koga iz Vlade. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: