"Južni tok kreće za mesec dana"

Početak radova na izgradnji gasovoda "Južni tok" očekuje se u narednih mesec dana, kažu u Ministarstvu energetike.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.11.2013.

11:33

Default images

Nema osnova za tvrdnje da neko ometa početak izgradnje gasovoda "Južni tok" - završen je generalni projekat izvodljivosti, kao i idejnii projekat, a očekujemo da sledeće nedelje dobijemo lokacjsku dozvolu, izjavio je pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.

On je u jutarnjem Dnevniku TV Pink rekao da je završen plan za područje posebnih namena, kao i njegove izmene, tako da se početak radova očekuje u narednih mesec dana, čim stigne dozvola za pripremne radove, jer je već obavljena i eksproprijacija zemljišta.

Stanojević je napomenuo da su nedavno u razgovoru s bugarskim kolegama konstatovali da je Srbija otišla dalje u pogledu projektne dokumentacije, eksproprijacije i odobravanja novca, mada su oni svečano već otvorili radove.

On smatra da je prilkom posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Moskvi došlo do nesporazuma i dodao da će, kako je rekao i predsednik Rusije Vladimir Putin, ukoliko nesporazumi postoje, biti rešavani prijateljski i kolegijalno, kao što i predviđa Energetski sporazum.

Stanojević je ocenio da su neki radovi mogli malo brže da teku i da je to više pitanje građevine i realizacije samih radova na terenu, a ne dokumenata.

Na terenu uvek postoje neki problemi i kašnjenja, ali ona mogu da se nadoknade, jer projekat treba da traje tri godine.

"Ministarka energetike (Zorana Mihajlović) ide u Moskvu iduće nedelje da razgovara o našim međusobnim odnosima u okviru Energetskog sporazuma, za koji smatramo da se ne može menjati, već da određene probleme treba da otklanjamo u prijateljskom duhu", dodao je Stanojević.

Prema njegovim rečina, sledeće nedelje će početi i aktivnosti na novoj organizaciji "Srbijagasa", kako bi to preduzeća bilo osposobljeno da može da realizuje gasovod "Južni tok".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: