Projekti u Beogradu neće stati

Uvođenje privremene uprave u Beogradu neće zaustaviti realizaciju velikih gradskih projekata, piše "Politika".

Izvor: Politika

Nedelja, 10.11.2013.

10:02

Default images

Izvesno je da će do kraja godine biti okončani radovi na saobraćajnim petljama "Radnička” i "Jurija Gagarina”. U toku je rekonstrukcija Vojvođanske ulice, a uskoro bi trebalo da počnu radovi u Ulici vojvode Stepe, navodi "Politika".

Nikola Nikodijević, član Gradskog veća i kandidat socijalista za člana Privremenog veća, ističe da je ugovoren i započet veliki deo strateških poslova. On smatra da neće biti nikakvih prepreka u realizaciji.

I Aleksandar Jovičić, šef odborničke grupe SNS u gradskom parlamentu, tvrdi da će Privremena uprava poštovati sve ugovore i rokove.

"Grad promenom vlasti sigurno neće stati, već će nastaviti normalno da funkcioniše”, uverava Jovičić.

"Radnička" i "Jurija Gagarina" do kraja godine

Na petlji "Radnička” završeno je asfaltiranje i ispitivanje konstrukcije severnog vijadukta, njegovo uklapanje sa Bulevarom vojvode Mišića i asfaltiranje nasipa za rampu koja vodi ka Mostu na Adi.

Vozila koriste dve saobraćajne trake severnog vijadukta, dok će treća biti zatvorena dok ne budu završeni radovi na postavljanju javne rasvete i pratećih instalacija.

Severni vijadukt je izgrađen na mestu nekadašnjeg "tobogana” i premošćava železničku prugu Beograd–Niš. Kao i na petlji, "Radnička”, i severni vijadukt građen je bez prekidanja drumskog i železničkog saobraćaja.

Intenzivni su radovi na petlji "Jurija Gagarina”, od mosta ka železničkoj stanici "Novi Beograd” i od stanice ka Mostu na Adi.

Najbliže spajanju jeste drumska konstrukcija bliža železničkoj pruzi, gde je do spajanja preostalo nekoliko metara.

Srednja konstrukcija šinskog prevoza prešla je Ulicu Jurija Gagarina, a za drugu drumsku konstrukciju pri kraju je izrada segmenata iznad ulice.

Završena je i izgradnja stubova za dve rampe, koje će obezbediti pristup mostu iz Ulice antifašističke borbe, kao i silazak sa mosta kod Otvorenog tržnog centra.

U Vojvođanskoj se radi punom parom

Obnova Vojvođanske ulice nastavljena posle pet godina

Pre oko mesec dana, posle petogodišnje pauze, nastavljena je rekonstrukcija Vojvođanske ulice. U međuvremenu, grad je sa pojedinim vlasnicima kuća oko Bežanijske crkve rešio problem u vezi sa eksproprijacijom zemljišta.

Prema predviđenoj dinamici radova, prvo će se izgraditi jedna

kolovozna traka na strani blokovskog naselja, gde je potrebno položiti cevi kišne kanalizacije i iznad njih nove vodovodne cevi.

Rekonstrukcijom je predviđeno da ovaj deo ima tri saobraćajne trake i trotoar sa obe strane, koje će znatno rasteretiti saobraćaj od Bežanije ka novobeogradskim blokovima i obezbediti bolju komunikaciju ka Ledinama i Surčinu.

Posle rekonstrukcije domaćinstva u ovom delu Novog Beograda će biti priključena na kanalizacionu mrežu.

Radovi u Vojvode Stepe počinju krajem novembra

Već krajem novembra, mogli bi da otpočnu i radovi u delu Ulice vojvode Stepe. Nadležna komisija je odabrala firme kojima je poveren posao, a sledeći korak je da taj izbor potvrde evropske banke koje kreditiraju realizaciju projekta vrednog između 15 i 16 miliona evra.

Posle toga ovlašćeni predstavnik grada potpisuje ugovor sa izvođačima i tada radovi mogu da otpočnu.

Rekonstrukcija ove voždovačke saobraćajnice biće obavljena u osam etapa, tako da ni u jednom trenutku ulica neće biti zatvorena za saobraćaj.

Po okončanju radova, tramvaji će ići sredinom Ulice vojvode Stepe, a šine će razdvajati jednosmerne kolovozne trake. Ovakvim rešenjem, dobiće se više od stotinu obeleženih parking mesta, a novom prugom moći će da saobraćaju i španski tramvaji na liniji 9 od Bloka 45 na Novom Beogradu do Ustaničke ulice i Banovog brda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: